• Ungdoms­arbete

Tänd lyktorna och låt reflexen svaja

De mörka morgnarna och kvällarna är här igen. Det lönar sig att prata med de unga om att synas i mörkret och pröva hur reflexen förbättrar fotgängarens synlighet i praktiken. Även fordonslyktorna ska vara i skick, oberoende av om den unga rör sig med elsparkcykel, moped eller cykel. Nu är det en bra tidpunkt att ordna ett reflexdisco, testa kunskaperna om att synas i mörker och granska reflexerna och lyktorna.

Trafikskyddets tips för att behandla synlighet i mörker hittar du här.

Testa reflexer med de unga

Unga uppfattar fördelarna med reflexer bra genom praktiken. Ni kan testa på ett hur långt avstånd fotgängaren syns utomhus när hen har reflexer, reflexväst eller saknar reflexer i ljuset av bilens eller mopedens lyktor. Ni kan utnyttja Trafikskyddets reflextest (på finska) som bakgrundsmaterial.

Olika jippon om synlighet i mörker lyser upp hösten. Reflexdisco har varit en bra verksamhetsmodell i ungdomslokalerna, där dansgolvet glänser av spegelbollen och även reflexer. Ni kan också till exempel resa ett reflexträd på gården till ungdomslokalen eller skolan, varifrån förbipasserande kan plocka med sig en reflex.

Ni kan också ordna ett jippo där användare av reflex/cykelljus belönas med t.ex. en kopp kaffe eller frukt. Om möjligt lönar det sig att ge reflex eller lyktor till dem som glömt ta med sig dem. Det lönar sig att ”besikta” lyktorna i de ungas fordon och vid behov hjälpa de unga att reparera lyktorna.

Man kan repetera fakta om att röra sig i mörker i Trafikskyddets Kahoot-frågesport (på finska).

Tips för skolungdomsarbetet

Skattjakt är ett roligt sätt att få reflexerna att blinka. Göm reflexer i ett mörkt utrymme och låt de unga leta fram dem. Vid reflexerna kan det finnas små uppgifter (t.ex. en fråga om reflexer). Ni kan till exempel belöna den grupp som får flest rätta svar på frågorna och den grupp som hittar mest dolda reflexer. Slutligen är det bra att tillsammans repetera varför man använder reflexer.

Att synas i mörkret är ett utmärkt ämne för morgonsamlingen. Du kan utnyttja Trafikskyddets morgonsamlingstext eller redigera din egen version utifrån den.

Att piffa upp reflexens snöre är en behändig aktivitet t.ex. under raster eller i eftermiddagsklubben i lågstadiet. När reflexen är trevlig att titta på, vill man gärna använda den. Man kan piffa upp reflexen genom att trä pärlor i dess snöre. Kom ihåg att själva reflexen inte ska modifieras, så att den inte tappar sin reflektionsförmåga. Till sist lönar det sig att testa hur bra reflexerna lyser i mörkret. Tips för personalisering och testning av reflexen hittar du här.