• Nuorisotyö

Valoja päälle ja heijastimet heilumaan

Pimeät aamut ja illat ovat taas täällä. Nuorten kanssa kannattaa jutella pimeässä näkymisestä ja kokeilla ihan käytännössä, miten heijastin parantaa jalankulkijan näkyvyyttä. Ajopeleissä tulee myös olla valot kunnossa, olipa nuori liikkeellä sähköpotkulaudalla, mopolla tai polkupyörällä. Nyt on hyvä aika järjestää heijastindisco, testata tietoja pimeässä näkymisestä ja tarkistaa heijastinten ja valojen kunto.

Liikenneturvan vinkit pimeässä näkymisen käsittelyyn löydät täältä.

Testatkaa heijastimia nuorten kanssa

Heijastimen hyödyt hahmottuvat nuorille hyvin käytännön kautta. Voitte kokeilla ulkona, kuinka kauas jalankulkija näkyy heijastimilla, heijastinliivillä tai ilman heijastimia auton tai mopon valoissa. Voitte hyödyntää Liikenneturvan heijastintestiä taustamateriaalina.

Erilaiset pimeässä näkymiseen liittyvät tempaukset tuovat valoa syksyyn. Nuorisotiloilla hyväksi koettu toimintamalli on ollut heijastindisco, jossa discopallon lisäksi välkettä tanssilattialle tuovat heijastimet. Voitte myös perustaa esimerkiksi nuorisotilan tai koulun pihaan heijastinpuun, josta ohikulkijat voivat poimia mukaan heijastimen.

Voitte järjestää myös tempauksen, jossa palkitaan heijastinta / pyörän valoja käyttävät esim. kupilla kahvia tai hedelmällä. Jos mahdollista unohtelijoille kannattaa antaa heijastin tai valot mukaan. Nuorten kulkuneuvojen valot kannattaa ”katsastaa” ja tarvittaessa auttaa nuoria korjaamaan valot.

Pimeässä liikkumiseen liittyviä faktoja voi kerrata Liikenneturvan Kahoot-visassa.

Vinkkejä koulunuorisotyöhön

Aarrejahti on hauska tapa laittaa heijastimet välkkymään. Piilota heijastimia pimeään tilaan ja päästä nuoret etsintäpuuhiin. Heijastinten ohessa voi olla jokin pieni tehtävä (esim. heijastimiin liittyvä kysymys). Voitte esimerkiksi palkita ryhmän, joka saa kysymyksiin eniten oikeita vastauksia ja ryhmän, joka löytää eniten piilotettuja heijastimia. Lopuksi on vielä hyvä kerrata yhdessä, miksi heijastimia käytetään.

Pimeässä näkyminen on oiva aihe aamunavaukseen. Voit hyödyntää Liikenneturvan valmista aamunavaustekstiä tai muokata sen pohjalta oman versiosi.

Heijastimen riipukkeen tuunaus on näppärä aktiviteetti esim. välituntitoimintaan tai alakoulun iltapäiväkerhoon. Kun heijastin on mieluisannäköinen, se kulkee todennäköisemmin mukana. Heijastimen riipuketta voi tuunata pujottelemalla siihen helmiä. Muistattehan, että itse heijastinta ei tule muokata, jottei sen heijastavuus heikkene. Lopuksi kannattaa testata miten hyvin heijastimet loistavat pimeässä. Vinkit heijastimen tuunaukseen ja testaukseen löydät täältä.