Trygga din arbetsresa: Var beredd på halt väglag och byt till vinterdäck i god tid

  Hösten fortskrider och temperaturerna sjunker – sakta men säkert närmar sig vintern. Var beredd på att det kan vara halt väglag på vägarna sent på hösten och följ väderprognoserna så att du kan förutse och byta till vinterdäck i god tid.

  Under senhösten då vi går mot vintern kan väderförhållandena till och med växla mycket. Svåra körförhållanden som orsakas av snöyra, störtregn, dimma eller halka utmanar föraren. Växlande väglagsförhållanden ökar också risken för olyckor i trafiken.

  Förutseende är det bästa sättet att svara på utmaningarna som det växlande väglaget ställer. Rätt eller tillräckligt låg situationshastighet och ett ordentligt säkerhetsavstånd till andra trafikanter möjliggör en trygg arbetsresa även vid dåligt och halt väglag.

  Vid halt väglag blir bilens bromssträckor avsevärt längre än på sommaren. Det behöver inte ens alltid finnas snö eller is på vägen för att det ska vara halt. Asfalt som det regnat på är redan mycket halare än en torr vägyta.

  Infografik om bilens stoppsträcka.

  Följ väderprognoserna och byt till vinterdäck när det blir dags

  Vinterdäck ska användas från början av november till slutet av mars, om väglagsförhållandena kräver det. Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller utan dubbar. Vinterdäck utan dubbar, så kallade friktionsdäck, får användas året runt.

  Sommardäck får användas i november–mars endast om vägförhållandena i området i sin helhet lämpar sig för användningen av sommardäck.

  Föraren ansvarar för att bilen har vinterdäck när det är vinterförhållanden. Förutse och följ väderleksrapporterna så att vintern inte kommer som en överraskning.

  Om man inte varit förutseende, måste man plocka fram sin reaktionsförmåga ur verktygslådan. Om vädret är vintrigt på morgonen då man ska åka till arbetet och bilen fortfarande har sommardäck, kan man inte ge sig ut i det hala väglaget.  Alternativen är att byta till vinterdäck, resa med kollektivtrafiken eller arbeta på distans om det är möjligt.

  I samband med däckbytet ska man kontrollera att det är rätt tryck i däcken, men i allmänhet rekommenderar både bil- och däcktillverkare att trycket kontrolleras minst en gång i månaden. Det lönar sig att göra detta till en vana och att samtidigt kontrollera skicket på däcken också i övrigt. Rätt däcktryck står till exempel i bilens instruktionsbok, som också innehåller mycket annan nyttig information för bilisten.

  Så här bevarar du greppet vid halka

  Däckgreppet försvinner inte av sig självt vid halt väglag. Det är föraren som med sina egna handlingar eller passivitet orsakar att greppet försvinner. För att förhindra att du förlorar greppet ska du försöka:

  • Starta och accelerera så att draghjulen inte slår tomt.
  • Kör in i en kurva med en måttlig hastighet så att bilen inte börjar sladda.
  • Undvik att köra med hög hastighet i snöhögar eller vattenpölar på vägen.
  • Undvik att låsbromsa om du kör en äldre bil utan ABS-bromsar.
  • Undvik häftiga styrrörelser.
  • Det lönar sig att undvika omkörningar vid dåligt väglag.

  Läs mera:

  Svåra körförhållanden