• Andra stadiet
 • Grund­läggande utbildning (åk. 7-9)

Passagerarfärdighetstest och trafiksäkerhetslöfte

Trafiksäkerhetsveckan är en utmärkt tidpunkt att diskutera med de unga om hur man agerar i trafiken med kamratgänget. Det är bra att fundera tillsammans med de unga om de visar uppskattning för risktagning eller ifrågasätter dumheter. Det lönar sig också att fundera på om t.ex. fortkörningsvideorna får onödig uppmärksamhet i sociala medier.

I passagerarfärdighetstestet får den unga fundera på hur hen agerar när hen åker med en kompis. Testet innehåller 9 frågor och det tar cirka 5 minuter att besvara den. Passagerarfärdighetstestet finns på Trafikskyddets webbplats.

De unga kan också fundera på vad de lovar att göra för att det ska vara tryggt att röra sig i trafiken. Man kan skriva ett löfte på en bit av pappret och lägga det i plånboken för att påminna om vad man lovade. Alternativt kan löftena skrivas på whiteboardtavla eller papp och ta ett foto tillsammans med kompisgänget som minne av ett gemensamt trafiksäkerhetslöfte.

Ungdomarna kan också välja bland några färdiga löften som de vill förbinda sig till om det är svårt att hitta på ett eget löfte. Till exempel ”Jag använder alltid säkerhetsbälte i bilen”, ”Jag har alltid hjälp på huvudet när jag åker moped och fyrhjuling” eller ”Jag låter inte en berusad förare köra” eller ”Jag planerar skjuts hem från festen på förhand” är utmärkta löften.

Diskussionsfrågor

 • Hur gör du i trafiken när du är med kompisar?
 • Och hur gör du när du är i trafiken ensam eller till exempel med föräldrarna?
 • Är ditt beteende annorlunda i olika situationer? Varför?
 • Vad är positivt i de ungas trafikbeteende i min egen kompiskrets?
 • Vad ökar i sin tur risken i trafiken?
 • Vad kan du göra för att undvika risker i trafiken…
  • som förare?
   • som passagerare?
   • som medlem i det egna kompisgänget?