Trygga din arbetsresa: Du har väl en baklykta på din cykel?

  Kvällarna mörknar nu med fart och i och med hösten blir synligheten ett viktigt tema i trafiken. Du visste väl att det den 1 juni 2020 blev obligatoriskt att ha en baklykta på cykeln vid skymning eller i mörker? Kontrollera utrustningen på din cykel så att du kan se och bli sedd i trafiken.

  En vardagssituation i början av hösten: Du åker iväg med cykel då det är ljust ute, men på tillbakavägen är det redan ganska mörkt. Det grämer dig att du inte tänkte på behovet av ljus innan du åkte hemifrån. Du funderar kanske hur de andra som rör sig på vägarna ser dig – och hur du själv ser att trampa. Får jag nu böter om polisen kommer emot?

  Låter det bekant? Om det gör det, och även om det inte skulle göra det, lönar det sig att förbereda sig inför mörkret i god tid nu i höst. I takt med att ljuset minskar blir det viktigare att se och att synas för andra i trafiken. I mörker, skymning, regnväder och när sikten annars är dålig är belysningen en viktig säkerhetsfaktor för cyklisten.

  Ljus framlykta, röd baklykta

  Cykeln ska ha belysning vid mörker eller skymning. Ljus framlykta var obligatorisk redan tidigare, men den röda baklyktan blev obligatorisk från och med den 1 juni 2020. Lyktorna kan också fästas på cyklisten eller hjälmen.

  Det är också skäl att kontrollera reflexerna: Cykeln ska ha reflexer framtill, baktill och på sidorna. Framreflexen ska vara vit och bakreflexen röd. Extra synlighet kan skaffas med reflex på ärmen, reflekterande kläder eller reflexväst.

  Även om du ser, kan andra nödvändigtvis inte se dig

  Det faktum att man själv upplever att man ser att cykla i gatubelysning innebär inte att andra som rör sig på vägen skulle upptäcka en cyklist utan belysning. Om kvällen har börjat skymma är det nödvändigt med belysning såväl i den belysta tätorten som på den mörka skogsrundan.

  Det är bra att vara förutseende och senast nu se till att cykelns ljus är i skick, när ljusen redan används under de första cykelfärderna i skymningen. Det är föräldrarnas uppgift att säkerställa att deras barns cyklar och reflexer är i skick.

  Repetera cykelreglerna och rätt utrustning i vår guide Till fots och med cykel.