• Perusopetus (luokat 7-9)
 • Toinen aste

Matkustajataitotesti ja liikenneturvallisuuslupaus

Liikenneturvallisuusviikko on mainio ajankohta keskustella nuorten kanssa siitä, miten kaveriporukassa toimitaan liikenteessä. Nuorten kanssa on hyvä pohtia, osoittavatko he arvostusta riskinotosta vai kyseenalaistavatko he hölmöilyä. Kannattaa myös miettiä saavatko esim. kaahailuvideot tarpeetonta huomiota sosiaalisessa mediassa.

Matkustajataitotestissä nuori pääsee pohtimaan, miten hän toimii ollessaan kaverin kyydissä. Testissä on 9 kysymystä ja sen tekemiseen menee aikaa noin 5 minuuttia. Matkustajataitotesti löytyy Liikenneturvan nettisivuilta.

Nuoret voivat myös pohtia mitä he lupaavat tehdä, jotta liikenteessä liikkuminen olisi turvallista. Lupauksen voi kirjoittaa paperin palalle ja sujauttaa lompakkoon muistuttamaan siitä, mitä tuli luvattua. Vaihtoehtoisesti lupaukset voidaan kirjoittaa tussitaululle tai pahville ja ottaa kaveriporukan kanssa kuva muistoksi yhteisestä liikenneturvallisuuslupauksesta.

Nuoret voivat valita myös muutamasta valmiista lupauksesta mihin haluavat sitoutua, jos oman lupauksen keksiminen on haastavaa. Esimerkiksi ”Käytän aina autossa turvavyötä”, ”Olen aina mopon ja mönkkärin kyydissä kypärä päässä” tai ”En päästä päihtynyttä kuljettajaa ajamaan” tai ”Suunnittelen bileistä kyydit kotiin etukäteen” ovat erinomaisia lupauksia.

Keskustelukysymyksiä

 • Miten toimit liikenteessä, kun olette kavereiden kanssa?
 • Entä miten toimit, kun olet liikenteessä yksin tai vaikka vanhempien kanssa?
 • Onko käyttäytymisesi erilaista eri tilanteissa? Miksi?
 • Mikä on myönteistä oman kaveripiirini nuorten liikennekäyttäytymisessä?
 • Mikä puolestaan lisää riskiä liikenteessä?
 • Mitä voit tehdä riskien välttämiseksi liikenteessä…
  • kuljettajana?
    • matkustajana?
      • oman kaveriporukan jäsenenä muutoin?