• Grund­läggande utbildning (åk. 3-6)

Körskicklighetsbanan – det bästa med våren

Säker cykling kräver kunskaper om trafikregler och att man beaktar andra, samt förmåga att behärska sin egen cykel. På den körskicklighetsbana som byggts på skolgården eller idrottsplanen kan man tryggt öva på att hantera sin cykel.

Trafikskyddet har tydliga anvisningar för genomförande av körskicklighetsbanor. Här finns anvisningar för körskicklighetsbanor, där man övar på att hantera cykeln: körställning, balanskontroll, styrning (även med en hand), bromsning.

Det lönar sig att öva på att cykla innan vårens cykelturer. Körskicklighetsbanan lämpar sig till exempel för gymnastiklektioner eller som funktionskontroll på skolans säkerhetsdag.

Samtidigt som man använder körskicklighetsbanan är det bra att kontrollera den egna cykelns och hjälmens skick. Anvisningar för granskning av cykelns skick och ett kontrollkort för cyklar finns här. Anvisningar för granskning av hjälmens skick och fastsättning och kontrollkort för hjälmar finns här. Du kan själv skriva ut kontrollkorten eller beställa avgiftsfria kort på Trafikskyddets webbsida beställningsmaterial.

Trevliga cykelturer med klassen!