• Perusopetus (luokat 3-6)

Pyöräilyn ajotaitorata on kevään paras juttu

Turvallinen pyöräily vaatii liikennesääntöjen osaamisen ja toisten huomioimisen lisäksi taitoa hallita oma polkupyörä. Koulun pihalle tai urheilukentälle rakennetulla ajotaitoradalla voidaan harjoitella turvallisesti polkupyörän käsittelytaitoja. Liikenneturvan uuden ryhmäajon ajotaitoradalla voidaan yhdessä opetella myös ryhmässä ajamisen taitoja ja pelisääntöjä.

Liikenneturvalta löytyy selkeät ohjeet ajotaitoratojen toteuttamiseen. Täältä löytyy ajotaitorataohje, jossa harjoitellaan pyörän käsittelytaitoja: ajoasento, tasapainon hallinta, ohjaaminen (myös yhdellä kädellä), jarruttaminen. Täältä löytyy ryhmäajon ajotaitorataohje, jossa harjoitellaan muiden havainnointia, eri nopeuksilla ajamista, jonossa ajamista ja käsimerkkien käyttöä.

Pyöräilyn ajotaitojen harjoittelu kannattaa ajoittaa ennen kevään pyöräretkiä. Ajotaitorata sopii esimerkiksi liikunnan tunneille tai koulun turvallisuuspäivän toimintarastiksi.

Ajotaitoradan yhteydessä on hyvä tarkastaa oman pyörän ja oman kypärän kunto. Ohjeet polkupyörän kunnon tarkastamiseen ja pyörän tarkastuskortin löydät täältä. Ohjeet kypärän kunnon ja kiinnityksen tarkastamiseen ja kypärän tarkastuskortin löytyy täältä. Tarkastuskortit voi tulostaa itse tai tilata maksuttomat kortit Liikenneturvan tilaustuotteet-sivuilta.

Hauskoja pyöräretkiä luokan kanssa!