Trygga din arbetsresa: Se och syns i morgonskymningen

  När det naturliga ljuset minskar är det allt viktigare att fästa uppmärksamhet vid sikten och synligheten i trafiken. Oavsett om du rör dig med cykel, bil eller till fots, se till att du ser ordentligt och att du syns under mörka morgnar.

  I skymningen är det svårare att göra observationer än när det är ljust. Ögonens celler anpassar sig till mörkret, men kontinuerlig variation mellan ljus och skugga försvårar anpassningen av synförmågan. Se till att du själv ser ordentligt, särskilt när du kör bil: håll vindrutan ren och använd bilens lampor enligt omständigheterna.

  Kom ihåg att sikten fungerar i båda riktningarna: det räcker inte med att du ser, utan du måste också göra dig synlig. Var ett exempel för eleverna och se till att du är starkt synlig.

  Reflexsäsongen började – se också till att belysningen på cykeln är i skick

  Morgnarna blir mörkare och senast nu är det dags att gräva fram reflexerna, oberoende av vilket färdmedel du åker till arbetet med. Kom ihåg att även bilisten blir fotgängare redan när hen stiger ut ur bilen på parkeringsplatsen. Fäst reflexerna på jackor och ryggsäckar redan på förhand, så glöms de inte bort när det är bråttom på morgonen.

  Cykeln ska ha en ljus framlykta och en röd baklykta i mörker, skymning eller då sikten annars är nedsatt. Lyktorna kan också vara fästa på cyklisten eller cykelhjälmen. Dessutom ska cykeln ha reflexer mot alla riktningar. 

  Även om du som cyklist själv ser bra framför dig betyder det inte att de andra ser dig. En cyklist som använder lyktor är lättare att upptäcka på längre avstånd, vilket hjälper andra att förutse trafiken och gör trafiken smidigare.

  Kontrollera att även eleverna har reflexer och cykelljusen i skick.

  Lätta på gasen, du får mer tid att reagera

  Mötande trafiken i skymningen, gatubelysningen och det övriga diffusa ljuset i stadsområdet utmanar ögonen särskilt när man kör bil, varvid omgivningen observeras bakom vindrutan.

  Höstregn, dimma eller vind kan gröta till det ytterligare. Nu måste föraren förstå att sänka körhastigheten, särskilt i närheten av skolor där man rör sig mycket till fots och med cykel. Att lätta på gasen underlättar iakttagelseförmågan och ger föraren mer tid att reagera.

  Bekanta dig med ljusen i din bil

  Föraren har ansvaret för att fordonets lampor är i korrekt skick och i användning. Man kan bekanta sig med ljusen och deras funktioner i lugn och ro till exempel genom att läsa instruktionsboken. Det lönar sig också att prova att vrida ljusknappen och gå ut och se vilka lampor som tändes eller släcktes.

  I en del bilar lyser bakljuset inte när man kör med varselljus. Det lönar sig i regel att vrida bilens lampor till körljusläget, särskilt på hösten och vintern. Då lyser också baklyktorna och den som kör efter ser din bil bättre.

  Bekanta dig med ljusen i din bil: Video, på finska (inbäddad, inte som länk)