Turvaa työmatkasi: Näe ja näy aamuhämärässä

  Luonnonvalon vähentyessä näkemiseen ja näkymiseen liikenteessä on entistä tärkeämpi kiinnittää huomiota. Kuljitpa työmatkasi pyörällä, autolla tai kävellen, varmista, että näet kunnolla ja sinut nähdään pimeissä aamuissa.

  Hämärässä havaintojen teko on hankalampaa kuin valoisalla. Silmän solut mukautuvat pimeään, mutta jatkuva valon ja varjon vaihtelu hankaloittaa näkökyvyn sopeutumista. Varmista, että näet itse kunnolla erityisesti autoillessa: pidä tuulilasi puhtaana ja käytä auton valoja olosuhteiden mukaan.

  Muista, että näkyvyys toimii molempiin suuntiin: ei riitä, että sinä näet, vaan sinun täytyy myös tehdä itsesi näkyväksi. Ole esimerkkinä oppilaille ja huolehdi olevasi vahvasti näkyvä.

  Heijastinkausi alkoi – huolehdi myös pyöränvalot kuntoon

  Aamut pimenevät ja viimeistään nyt on aika kaivaa heijastimet esiin, kuljitpa työmatkasi millä kulkupelillä tahansa. Muista, että autoilijakin vaihtuu jalankulkijaksi jo noustessaan autosta parkkipaikalla. Kiinnitä heijastimet takkeihin ja reppuihin jo valmiiksi, niin ne eivät unohdu aamukiireessä.

  Pyörässä on oltava vaalea etuvalo ja punainen takavalo pimeällä, hämärässä tai näkyvyyden ollessa muuten heikentynyt. Lamput voivat olla kiinnitettyinä myös pyöräilijään tai pyöräilykypärään. Lisäksi pyörästä on löydyttävä heijastimet kaikkiin suuntiin. 

  Vaikka polkijana itse näet hyvin eteesi, se ei vielä tarkoita, että muut näkevät sinut. Valoja käyttävä pyöräilijä on helpompi havaita kauempaa, jolloin muiden tielläliikkujien ennakointi helpottuu ja liikenne sujuvoituu.

  Tarkista, että myös oppilailla on heijastimet ja pyöränvalot kunnossa.

  Video: Pyöräilijä – näe ja näy!

  Infograafi heijastimen näkymisestä pimeällä

  Kevennä kaasujalkaa, saat lisää reagointiaikaa

  Hämärässä vastaantuleva liikenne, katuvalaistus ja muu kaupunkialueen hajavalo haastavat silmiä etenkin autolla ajaessa, jolloin ympäristöä havainnoidaan tuulilasin takaa.

  Syksyinen sade, sumu tai tuuli voivat sakeuttaa soppaa entisestään. Kuljettajan on tässä kohtaa ymmärrettävä alentaa ajonopeutta, erityisesti koulujen lähettyvillä, jossa liikutaan paljon jalan ja pyörällä. Kaasujalan keventäminen helpottaa havainnointia ja antaa kuljettajalle lisäaikaa reagointiin.

  Tutustu autosi valoihin

  Kuljettaja on vastuussa siitä, että ajoneuvon valot ovat asianmukaisesti kunnossa ja käytössä. Valoihin ja niiden toimintoihin voi perehtyä ihan rauhassa esimerkiksi lukemalla ohjekirjaa. Kannattaa myös kokeilla valonappulan kääntämistä ja mennä ulos katsomaan, mitkä valot syttyivät tai sammuivat.

  Osassa autoissa takavalo ei pala silloin, kun ajetaan päivävaloilla. Auton valot kannattaakin lähtökohtaisesti kääntää ajovaloasentoon, varsinkin syksyisin ja talvisin. Silloin takavalotkin palavat ja perässä ajava näkee autosi paremmin.

  Video: Tiedätkö miten autosi valot toimivat?

  Lue lisää aiheesta:

  Kolmasosalla kuljettajista vaikeuksia nähdä hämärällä

  Yli kolmannes autoilijoista joutunut vaaratilanteeseen takavalottoman auton takia

  Takavalo puuttuu pyörästä useammin kuin etuvalo

  Heijastin – ole vahvasti näkyvä