Turvaa työmatkasi: Varaudu liukkaisiin ja vaihda talvirenkaat oikeaan aikaan

  Syksy etenee ja lämpötilat laskevat – talvi tulee hitaasti mutta varmasti. Varaudu loppusyksyn liukkaisiin keleihin tien päällä ja seuraa sääennusteita, niin voit ennakoida ja vaihtaa talvirenkaat oikeaan aikaan.

  Loppusyksystä sääolosuhteet voivat vaihdella paljonkin, kun mennään kohti talvea. Lumipyryn, rankkasateen, sumun tai liukkauden aiheuttamat vaikeat ajo-olosuhteet haastavat kuljettajaa. Vaihtelevat keliolosuhteet lisäävät myös liikenteen onnettomuusriskejä.

  Ennakointi on paras tapa vastata näihin vaihtuvan kelin haasteisiin. Oikea eli riittävän alhainen tilannenopeus ja kunnon turvaväli muihin tielläliikkujiin mahdollistavat turvallisen työmatkan myös kehnoissa ja liukkaissa kelioloissa.

  Liukkaalla kelillä auton jarrutusmatkat ovat paljon pidemmät kuin kesällä. Tiellä ei edes tarvitse aina olla lunta tai jäätä, että olisi liukasta. Jo sateen kastelema asfaltti on paljon liukkaampi kuin kuiva tienpinta.

  Animaatio: Auton pysähtymismatka pitenee liukkaalla kelillä

  Seuraa sääennusteita ja vaihda talvirenkaat, kun on sen aika

  Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät. Talvirenkaat voivat olla joko nastallisia tai nastattomia. Nastattomia talvirenkaita, niin sanottuja kitkarenkaita, saa käyttää ympäri vuoden.

  Kesärenkaita saa marras-maaliskuun aikana käyttää vain, jos tieolosuhteet alueella ovat kokonaisuudessaan kesärenkaille soveltuvat.

  Kuljettaja on vastuussa siitä, että autossa on talviolosuhteissa talvirenkaat. Ennakoi ja seuraa säätiedotteita, jottei talvi pääse yllättämään.

  Jos ennakointi on jäänyt tekemättä, on työkalupakista kaivettava reagointi. Eli jos aamulla töihin lähtiessä sää on talvinen ja auton alla on vielä kesärenkaat, ei tien päälle voi lähteä liukastelemaan. Vaihtoehtoina on vaihtaa talvirenkaat alle, kulkea töihin julkisilla tai jäädä etätöihin, jos se on mahdollista.

  Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli keli sitä edellyttää.

  Oikeat rengaspaineet pitää tarkistaa renkaanvaihdon yhteydessä, mutta yleensä sekä auton että renkaiden valmistajat suosittelevat paineiden tarkastusta vähintään kerran kuussa. Tästä kannattaa tehdä tapa ja samalla syynätä kumien kunto muutenkin. Oikeat rengaspaineet löytyvät esimerkiksi auton ohjekirjasta, josta löytyy yllättävän paljon muutakin hyödyllistä tietoa autoilijalle.

  Näin vaalit pitoa liukkailla

  Liukkaalla kelillä renkaiden pito ei häviä itsestään. Pidon häviämisen aiheuttaa kuljettaja omalla toiminnallaan tai toimimattomuudellaan. Estääksesi pidon menettämisen, pyri toimimaan näin:

  • Lähde liikkeelle ja kiihdytä niin, etteivät vetävät pyörät lyö tyhjää.
  • Aja kaarteeseen maltillisella nopeudella, ettei auto joudu sivuluisuun.
  • Vältä ajamasta suurella nopeudella tien lumikasautumiin tai vesilammikoihin.
  • Jos ajat vanhemmalla, ABS-jarruttomalla, autolla, vältä lukkojarrutusta.
  • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.
  • Huonolla kelillä ohituksia kannattaa välttää.
  Infograafi auton pysähtymismatkasta.

  Lue lisää:

  Vaikeat ajo-olosuhteet

  Auton renkaiden vaihtovinkit