Turvaa työmatkasi: Onhan pyörässäsi myös takavalo?

  Illat pimenevät nyt vauhdilla, ja syksyn myötä näkymisestä tulee tärkeä teema liikenteessä. Tiesithän, että pyörän takavalosta tuli pakollinen hämärän tai pimeän aikaan ajettaessa 1.6.2020? Varmista pyöräsi varustus, niin näet ja näyt liikenteessä.

  Tilanne alkusyksyn arkisesta elämästä: lähdet pyörällä liikkeelle valoisaan aikaan, mutta paluumatkalla onkin jo melkoisen hämärää. Harmittelet, kun et tullut ajatelleeksi valojen tarvetta ennen kotoa lähtöä. Mietit ehkä, miten muut tielläliikkujat näkevät sinut – ja miten itse näet polkea. Entä saanko nyt sakot, jos poliisi tulee vastaan?

  Kuulostaako tilannekuva tutulta? Jos kuulostaa, ja vaikka ei kuulostaisikaan, kannattaa tänä syksynä valmistautua pimeään hyvissä ajoin. Valon vähetessä näkeminen ja muille näkyminen korostuvat liikenteessä. Pimeällä, hämärässä, sadekelillä tai kun näkyvyys on muutoin huono, ovat valot pyöräilevän tärkeä turvallisuustekijä.

  Vaalea etuvalo, punainen takavalo

  Pyörässä on oltava valot pimeän tai hämärän aikaan ajettaessa. Vaalea etuvalo oli pakollinen jo ennestään, mutta punainen takavalo tuli pakolliseksi 1.6.2020 alkaen. Valot voivat olla myös pyöräilijään tai kypärään kiinnitettyjä.

  Myös heijastimet on syytä tarkistaa: pyörässä on oltava etu-, sivu- ja takaheijastimet. Etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. Lisänäkyvyyttä voi hankkia hihaan kiinnitetyllä heijastimella, heijastavilla vaatteilla tai heijastinliivillä.

  Vaikka näet, muut eivät välttämättä näe sinua

  Se, että itse kokee näkevänsä polkea pelkän katuvalaistuksen varassa, ei vielä tarkoita, että muut tiellä liikkujat huomaisivat valottoman pyöräilijän. Jos ilta on alkanut hämärtyä, valot ovat tarpeen niin valaistussa taajamassa kuin pimeällä metsälenkillä.

  Hyvää ennakointia on laittaa pyörän valoasiat kuntoon viimeistään nyt, jolloin valot ovat käytössä jo ensimmäisillä hämärtyvillä pyörämatkoilla. Vanhempien tehtävänä on varmistaa lapsensa pyörän valot ja heijastimet kuntoon.

  Kertaa pyöräilysäännöt ja oikeat varusteet Jalan ja pyöräillen -oppaastamme.