Trygga din arbetsresa – vårens tips för trygg trafik

  På våren gräver många fram sina cyklar igen. Före man åker ut i trafiken är det bra att kontrollera både cykelns och cyklistens skick – till exempel kännedomen om trafikreglerna. Till bilförarens vår hör byte av sommardäck och till exempel att förbereda sig på starkt solljus.

  Cyklister: kontrollera cykelns skick och repetera reglerna

  När våren kommer lockas allt fler att cykla både på fritiden och under arbetsresorna. Arbetscykling är utmärkt nyttomotion, och i den friska luften vilar också sinnet.

  Om du gräver fram cykeln från garaget efter vintern lönar det sig att kontrollera dess skick innan du kör ut på vägen. Är däcken, lufttrycket, bromsarna, ringklockan, lyktorna och reflexerna i skick? När det gäller belysningen är det skäl att komma ihåg att den nya vägtrafiklagen som trädde i kraft i juni 2020 kräver både en framlykta och en röd baklykta när man kör i mörker eller skymning.

  Det är också viktigt att komma ihåg att ha en hjälm som passar det egna huvudet och som kan fästas ordentligt. Hjälmen skyddar bevisligen mot huvudskador.

  Förutom cykelns skick lönar det sig också att kontrollera själva cyklisten: minns du cyklingsreglerna? Att känna till och följa reglerna gör trafiken säkrare och smidigare oberoende av färdsätt.

  Man kan enkelt repetera trafikreglerna för både cyklister och fotgängare i vår guide Till fots och med cykel.

  Du kan också testa dina kunskaper i vår frågesport om arbetsresor (på finska). Utmana dina arbetskamrater!

  När cykeln är i skick och cyklisten behärskar reglerna lönar det sig ännu att ta med sig tålamodet i trafiken. Det viktigaste är en tillräckligt låg situationshastighet, noggrann observation och allmänt förutseende, särskilt när man närmar sig korsningar. Det är bäst att hantera telefonen först i destinationen, inte i sadeln.

  Bilist: kontrollera dina sommardäck och förbered dig på vårsolen

  Många bilister byter till sommardäck runt den här tiden. Den lämpliga tidpunkten för däckbytet beror på både väglaget och den egna körmiljön. När det redan är dags för sommardäck i söder kan förhållandena snabbt förändras när man kör norrut. Dygnstiden påverkar också – om man kör på morgonen efter eventuell nattfrost kan körbanan vara överraskande hal.

  Det lönar sig att kontrollera sommardäckens skick i samband med bytet. Ett tvåeuromynt lämpar sig väl som testverktyg: om den yttersta delen av myntet sjunker in i sommardäckets fåra i sin helhet är mönsterdjupet fortfarande tillräckligt.

  Om däcken är i dåligt skick lönar det sig att byta ut dem mot nya. Däck i dåligt skick är nämligen en stor risk och den vanligaste tekniska faktorn vid olyckor. Det lönar sig alltså inte att tänka att man nog klarar sig en sommar till.

  Läs mera om bilens däck.

  En annan aktuell utmaning för bilister är vårsolen, vars starka sken kan blända på vägen. Förbered dig på vårsolen och undvik att bländas med dessa tips:

  1. Rengör vindrutan och övriga glasytor på både utsidan och insidan.
  2. Kontrollera torkarbladens skick och byt ut dem vid behov.
  3. Se till att det finns tillräckligt med spolarvätska i bilen.
  4. Använd solglasögon eller bilens eget solskydd.
  5. Om du ändå bländas på vägen ska du sänka hastigheten enligt vad situationen kräver.
  6. Reparera eventuella stenskott så fort som möjligt.

  Bilisterna bör också vara uppmärksamma på trafikanter på två hjul som dyker upp i gatubilden. Vi ska alltså beakta alla andra trafikanter och vara särskilt vaksamma i korsningar. Detta gäller såväl bilister och cyklister som andra trafikanter.