Prata om att synas i mörkret med eleverna

  Så här på hösten lever vi årets mörkaste tider, så nu om någonsin är det dags att vara synlig i trafiken. Prata om användningen av reflex och cykellampa med eleverna med dessa tips.

  Ett reflex hjälper bilisten att se dig

  Det är svårt att upptäcka fotgängare och cyklister i mörker. Största delen av fotgängarolyckorna inträffar också under årets mörkaste månader, dvs. i oktober–januari.

  En reflex hjälper alltså till exempel bilister att upptäcka fotgängaren i skymningen. Visste du att en bilist som använder halvljus upptäcker en fotgängare utan reflex först på cirka 50 meters avstånd, medan en fotgängare med reflex kan ses redan på ett sju gånger längre avstånd?

  Vikten av att använda reflex när man rör sig i mörker illustreras också av en rolig animation (på finska), som kan användas för att styra eleverna till ämnet – eller sammanfatta det diskuterade temat.

  Var är reflexens plats?

  Var ska reflexen fästas för att man ska ha så mycket nytta av det som möjligt? Detta kan ni fundera på i klassen genom diskussioner och slutligen kan man visa en bild som belyser saken för eleverna. Det är också bra att komma ihåg att olika reflexer inte utesluter varandra, utan de är kompletterande.

  Ju fler reflexer du använder desto bättre syns du. Hellre för många än för få!

  Testa era reflexers effekt med ett ficklampstest

  En reflex kan mista sin effekt om den blir repig eller sliten. Med hjälp av en ficklampa kan ni enkelt testa i klassen om elevernas reflexer fortfarande fungerar. (Video på finska)

  Utöver en självgjord reflex ska du också använda en riktig reflex

  På forum för lärare delar man traditionellt mycket pysseltips. Eleverna har gjort reflexer till exempel av reflekterande tyg i skolan. Trafikskyddet får ofta frågor om hur effektiv en självgjord reflex är.

  Egenhändigt gjorda reflexer och andra reflekterande produkter, såsom olika accessoarer av reflekterande garn, kan vara ett trevligt tillägg, men de ersätter inte en riktig reflex. Det är alltså bra att alltid även använda riktiga reflexer.

  Om man testar en självgjord reflex med hjälp av ovannämnda ficklampstest, är det bra att för jämförelsens skull placera en riktig reflex bredvid den självgjorda reflexen. En bra reflex kastar tillbaka ljuset och lyser klart.

  OBS. Har du spanat in Trafikskyddets reflexkampanj denna höst? Som kampanjens ansikten fungerar denna gång välkända toppidrottare: ishockeyspelaren Noora Räty, fotbollsspelaren Nikolai Alho samt basketspelaren Tuukka Kotti. Gör som dem och var synlig i trafiken. #vahvastinäkyvä