• Grund­läggande utbildning (åk. 7-9)

Mopedsäsongen börjar igen – påminn om säker mopedkörning

Våren lockar ut tvåhjulingarna på vägen och många unga personer kör nu också till skolan med moped. Däribland finns såväl skickliga som nya förare. Mopedkörning är ett viktigt första steg när ungdomar lär sig reglerna i motortrafiken och säkra trafikattityder.

Det är bra att lyfta fram tips för säker mopedkörning även på högstadiet och andra stadiet. På Trafikskyddets sidor finns omfattande information om såväl mopedistens utrustning som säkert trafikbeteende. Du kan till exempel visa ungdomarna en animation, som illustrerar mopedens bromssträckor i olika hastigheter.

De fem viktigaste tipsen för säker mopedkörning:

  • Känn till trafikreglerna och följ dem.
  • Känn dig själv och behärska ditt fordon.
  • Ta hänsyn till andra trafikanter.
  • Använd en hel hjälm av lämplig storlek och fäst hakremmen. Passageraren ska också använda hjälm.
  • Kom ihåg ett förutseende körsätt: anpassa hastigheten efter situationen, observera totalsituationen, håll säkerhetsavståndet och undvik att överraska andra med ditt beteende.

Det är absolut nödvändigt att få ett stopp på trimmandet

Förargligt många unga kör med en trimmad moped, vilket är en säkerhetsrisk. Mopedens hastighet är begränsad till 45 km/h med god orsak. Det är bra att komma ihåg att det inte finns något sådant som en ”lite” trimmad, uppfixad eller justerad moppe – moppen är alltid antingen laglig eller olaglig.

Det lönar sig också att påminna ungas vårdnadshavare om att de sist och slutligen bär det ekonomiska och mänskliga ansvaret om mopeden eventuellt blir trimmad. Det är absolut nödvändigt att få ett stopp på trimmandet.

Bra tips för vårdnadshavare finns i Trafikskyddets mopedvideor, som ger svar på följande frågor:

  • Hur känner man igen en trimmad moped?
  • Hur kan man ingripa om man misstänker att tonåringens moped är trimmad?
  • Vilka konsekvenser kan trimningen ha?

Bevara mopeden som moped #mopomopona.

Läs mer