Se till att du syns i mörker – prata om användningen av reflex med eleverna

  Årets mörkaste tid står för dörren – nu är det viktigare än någonsin att synas i trafiken. Visa dina elever till exempel en animation av fördelarna med reflex eller testa tillsammans i klassen hur bra elevernas reflexer fungerar.

  Det är svårt att upptäcka fotgängare och cyklister i mörker. En reflex hjälper till exempel bilister att upptäcka fotgängaren i skymningen. En bilist som använder halvljus upptäcker en fotgängare utan reflex först på cirka 50 meters avstånd, medan en fotgängare med reflex kan ses redan på 350 meters avstånd.

  Kom ihåg att när det gäller reflexer är för mycket bättre än för lite!

  Se en animation av fördelarna med reflex(på finska)

  Hur ska en reflex fästas?

   

  Se till att du syns när du cyklar – utöver reflexer ska cykeln ha en lykta

  En reflex kan mista sin effekt om den blir repig eller sliten. Med hjälp av en ficklampa kan ni enkelt testa i klassen om elevernas reflexer fortfarande fungerar.

  Se en video av testet här. (på finska)

  Läs mer om reflexer – hur ska en bra reflex vara?

  Utöver en självgjord reflex är det bra att använda en riktig reflex

  I olika forum för lärare har det under den senaste tiden delats massor med pysseltips. Eleverna har gjort reflexer till exempel av reflekterande tyg i skolan. Trafikskyddet får ofta frågor om hur effektiv en självgjord reflex är.

  ”Självgjorda reflexer och andra reflekterande produkter, såsom olika accessoarer av reflekterande garn, kan vara ett trevligt tillägg, men de ersätter inte en riktig reflex. Det är alltså bra att alltid även använda riktiga reflexer”, säger planerare Laura Loikkanen vid Trafikskyddet.

  Om man testar en självgjord reflex med hjälp av ovannämnda ficklampstest, är det bra att för jämförelsens skull placera en riktig reflex bredvid den självgjorda reflexen. En bra reflex kastar tillbaka ljuset och lyser klart.

  Läs mer om ämnet här. (på finska)