• Nuorisotyö
  • Toinen aste

Juttele sähköpotkulautailun säännöistä opiskelijoidesi kanssa

Kevät tekee tuloaan ja sähköpotkulaudat ilmestyvät pian katukuvaan. Sähköpotkulautailijalta vaaditaan ennakointia ja maltillista nopeutta vilkkaassa kaupunkiympäristössä. Alusta sähköpotkulautakeskustelua nuorten kanssa esimerkiksi Liikenneturvan Sähköisellä liikkumisvälineellä -visalla.

Sähköpotkulaudalla on noudatettava pyöräilysääntöjä

Ennen sähköpotkulaudan käyttöä on perehdyttävä laitteen toimintaan ja tiedettävä liikkumisen edellyttämät liikennesäännöt. Vaikka sähköpotkulaudan käyttö ei vaadi ajokorttia, kyseessä ei ole lelu, vaan ajoneuvo. 

Kuten pyörällä, myös sähköpotkulaudalla on kuljettava pyörätiellä, jos sellainen on. Pyörätiellä kuljetaan sen oikeassa reunassa ja edellä kulkeva ohitetaan väylän keskeltä. Sähköpotkulaudalla ajaminen jalkakäytävällä on yli 12-vuotiailta kielletty.

Ellei pyörätietä ole, kuljetaan sähköpotkulaudalla pientareella tai ajoradan oikeassa reunassa. Pyöräkaistalla kuljetaan samojen sääntöjen mukaan kuin ajoradalla ylipäätään.

Sähköpotkulautailijalta vaaditaan maltillista nopeutta ja muiden huomiointia

Vuokrakäytössä olevien sähköpotkulautojen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h ja niillä ajetaan pyöräilijän liikennesääntöjen mukaan.

Sähköpotkulautailijan nopeus saattaa olla lähes nelinkertainen jalankulkijaan verrattuna. Miltei äänettömästi liikkuva laite saattaa syöksyä liian läheltä ohi ja aiheuttaa vaaratilanteen. Lautailijalta vaaditaan riittävän alhaista nopeutta ja muiden huomiointia. Ennakoitavuutta helpottaa, kun potkulautailija osoittaa ajoissa kääntymisaikeensa käsimerkillä tai vilkuin, jos lauta on sellaisilla varustettu.

Turvallisen liikkumisen säännöt pätevät myös sähköpotkulautailuun

Kesäiltojen liikkumisen pelisäännöt on hyvä miettiä etukäteen. Jos otat, et aja toimii aina hyvänä ohjenuorana liikenteessä. Kypärää ei kannata unohtaa. Lisäksi on syytä muistaa, että sähköpotkulaudat ovat suunniteltu vain yhdelle, joten kaverin tulee ottaa oma lauta alleen.

Muiden ja oman turvallisuuden näkökulmasta liikennesäännöt ja laitteen hallinta on tärkeää osata. Toisten kulkijoiden huomioon ottaminen on olennaista niin laitteella liikkuessa kuin sitä pysäköidessä. Älä siis jätä lautaa kulkuväylälle, jossa siihen voi kompastua tai törmätä.

Alusta keskustelua Sähköisellä liikkumisvälineellä -visalla

Kahoot-visoja voidaan hyödyntää esimerkiksi koulujen liikennekasvatuksessa tai nuorisotyössä. Visan avulla voi hauskalla tavalla vahvistaa liikenneosaamista ja käynnistää keskustelua turvallisesta liikkumisesta. 

Sähköisellä liikkumisvälineellä -visa

Kurkkaa myös muut Kahoot-visat turvallisesta liikkumisesta