• Varhais­kasvatus

Lapsi oppii mallista – myös liikenteessä

Lapsen kyky liikkua turvallisesti liikenteessä karttuu pikkuhiljaa kokemuksen myötä. Mitä enemmän harjoitusta lapsi saa kotona, varhaiskasvatuksessa ja esikoulussa, sitä vahvemmat tiedot ja taidot hänelle kehittyvät. Vanha sanonta, harjoittelu tekee mestarin, pätee siis tässäkin!

Vanhemmat ja varhaiskasvatuksen opetus- ja kasvatushenkilöstö ovat lapsille tärkeitä roolimalleja, joiden käyttäytymistä ja toimintatapoja lapset kopioivat. Esimerkiksi pyöräilykypärän käytössä vanhempien ja lasten parissa työskentelevien aikuisten näyttämä malli turvallisesta toiminnasta on korvaamattoman tärkeää.

Vinkkaa Lapsi oppii mallista -sivusto vanhemmille

Lapset oppivat vanhemmiltaan asenteet liikenneturvallisuutta kohtaan. Lapset ovat tietoisia vanhempiensa turvallisesta – ja valitettavasti myös riskialttiista – käyttäytymisestä jo pienestä pitäen. Vanhempien malli vaikuttaa lapsiin todennäköisesti enemmän kuin vanhemmat itse ymmärtävät.

Oheinen linkki vie Liikenneturvan vanhemmille suunnattuun Lapsi oppii mallista -sivustoon. Sivusto kannustaa lyhyiden animaatioiden ja tehtävien avulla lasten vanhempia näyttämään lapsille hyvää esimerkkiä liikenteessä ja turvavälineiden käytössä.

Sivuston viimeinen animaatio antaa lisäksi esikouluikäisten lasten vanhemmille vinkkejä turvallisen koulumatkan suunnitteluun. Tämä voi olla monelle perheelle ajankohtainen video, sillä tulevien koulumatkojen suunnittelu ja harjoittelu on tärkeää aloittaa hyvissä ajoin.  

Sivuston linkkiä saa mielellään jakaa eteenpäin lasten huoltajille oman viestintänne ohessa.

Alla muutama toimintavinkki keväiseen arkeen liikennekasvatuksen tueksi: