Turvaa työmatkasi: sopikaa yhteiset pelisäännöt työmatkaliikenteeseen

  Turvallinen työmatkaliikenne on keskeinen osa työturvallisuutta myös kouluissa ja oppilaitoksissa. Työmatkojen turvallisuus kannattaa sisällyttää osaksi jokaisen työpaikan toimintatapoja. Muista, että opettajana näytät toiminnallasi esimerkkiä pienemmille myös liikennekäyttäytymisessä.

  Turvallisen työmatkaliikenteen suunnittelu on osa työpaikkojen työsuojeluturvallisuutta, työtyytyväisyyttä sekä työhyvinvointia. Työpaikka, jonka henkilöstö liikkuu liikennesääntöjä noudattaen ja muut huomioiden, tuottaa turvallisuutta myös muille. Lisäksi opettajat ja kasvattajat näyttävät omalla toiminnallaan esimerkkiä lapsille ja nuorille – erityisesti lapset ottavat mallia aikuisten asenteista ja toimintatavoista.

  Työyhteisössä kannattaa sopia yhteiset pelisäännöt työmatkaliikenteeseen. Käytännön toimenpiteiden valintaan vaikuttavat työpaikan tarpeet, toimiala ja koko. Jos pelisäännöt puuttuvat, vinkkaa asiasta työsuojeluvastaavalle.

  Esimerkkejä yhteisistä pelisäännöistä

  Kiire

  Kiire on riski liikenteessä. Äkillisen ulkopuolisen tekijän muuttaessa aikataulua on hyvä sopia, että on hyväksyttävää myöhästyä tapaamisesta, jos se edesauttaa turvallista matkan tekoa. Ennakoinnilla ja matkan hyvällä suunnittelulla on mahdollista vähentää kiirettä.

  Tarkkaavaisuus

  Kun ajat, aja. Vältä puhelimeen puhumista ajon aikana. Puhelun ollessa välttämätön käytä handsfree-laitetta ja pidä puhelut mahdollisimman lyhyinä. Jos puhelu kestää pitkään, pysähdy.

  Keskity liikenteeseen myös kävellessä ja pyöräillessä. Puhelimen näprääminen liikenteessä on huono esimerkki myös koululaisille.

  Turvavarusteiden käyttö

  Käytä pimeällä liikkuessasi heijastimia ja muistuta heijastimen käytöstä myös oppilaita ja opiskelijoita.

  Käytä pyöräillessä ja sähköpotkulautaillessa pyöräilykypärää. Muista pimeällä myös vaalea etuvalo, punainen takavalo ja heijastimet.  

  Hyödynnä Liikenneturvan liikkumisen periaatteita

  Liikenneturva kannustaa turvalliseen ja kestävän kehityksen mukaiseen liikkumiseen. Viime vuonna Liikenneturvan työntekijät sopivat yhdessä miten liikenneturvalaiset liikkuvat turvallisesti. Toimintatavat kirjattiin nettisivuille ja nyt Näin Liikenneturvan henkilöstö liikkuu liikenteessä -sivusto on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Periaatteet kannattaa ottaa myös osaksi uuden työntekijän perehdytystä.  

  Liikenneturva tarjoaa työliikenteen turvallisuuden parantamiseksi monipuolisia toimintamalleja, työkaluja ja aineistoja. Kiinnostuitko? Tilaa Liikenneturvan työmatkaliikenteen asiakaskirja sähköpostiisi.

  Lue lisää: Työmatkaliikenne