• Nuorisotyö
  • Perusopetus (luokat 3-6)
  • Perusopetus (luokat 7-9)
  • Toinen aste
  • Varhais­kasvatus

Puhu pimeässä näkymisestä oppilaiden kanssa

Vuoden pimein ajanjakso on käsillä, joten nyt jos koskaan on aika olla vahvasti näkyvä liikenteessä. Ota heijastimien sekä pyörän etu- ja takavalon käyttö puheeksi oppilaidesi kanssa näillä vinkeillä.

Pimeällä tai hämärällä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on valoisaa aikaa vaikeampi havaita. Suurin osa jalankulkijaonnettomuuksista sattuukin vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana eli loka-tammikuussa.

Heijastin helpottaa ajoneuvon kuljettajan mahdollisuuksia havaita pimeällä liikkuva kulkija hyvissä ajoin. Tällöin kuljettajalla on myös paremmat mahdollisuudet ennakointiin.

Heijastin auttaa muita näkemään sinut

Heijastin auttaa näkymään liikenteessä ja siis esimerkiksi autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän. Heijastin on tarpeen myös valaistulla taajama-alueellakin, sillä katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Lisäksi sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää.

Tiesitkö, että lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan kävelijän vasta noin 50 metrin päästä, kun heijastinta käyttävä jalankulkijan voi havaita jopa seitsemän kertaa kauempaa eli 350 metrin etäisyydeltä?

Infograafi heijastimen näkymisestä pimeällä

Heijastimen tärkeyttä pimeällä liikkuessa havainnollistaa myös seuraava animaatio, jolla voi hyvin johdattaa oppilaat aiheeseen – tai sitten vetää käsitellyt asiat yhteen.

Missä on heijastimen paikka?

Mihin heijastin sitten kiinnitetään, jotta siitä on eniten hyötyä? Tätä voitte luokassa pohtia ensin keskustellen, ja lopuksi oppilaille voi näyttää asiaa havainnollistavan kuvan. On hyvä muistaa myös se, että erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä.

Mitä useampia heijastimia käytät, sen paremmin sinut huomataan. Parempi överit kuin vajarit!

Taskulampputesti paljastaa heijastimen tehon

Heijastin voi menettää tehoaan, jos se pääsee naarmuuntumaan tai muuten kulumaan. Voitte helposti testata luokassa taskulampun avulla, ovatko heijastimet edelleen toimivia. Katso video!

Käytä aina myös oikeaa heijastinta

Opettajien foorumeilla jaetaan perinteisesti paljon askarteluvinkkejä. Oppilaiden kanssa askarrellaan heijastimia esimerkiksi heijastavasta kankaasta. Liikenneturvalta kysytään usein itse tehtyjen heijastimien tehosta.

Itse askarrellut heijastimet ja muut heijastavat tuotteet, kuten heijastavasta langasta tehdyt asusteet, voivat olla mukava lisä näkyvyyteen, mutta ne eivät korvaa oikeaa heijastinta. Kannattaa siis aina käyttää myös oikeita heijastimia ja varmistaa, että näkyy riittävän pitkälle.

Jos taskulampputestillä testaa vaikkapa itse askarreltua heijastinta, kannattaa viereen asettaa vertailun vuoksi myös oikea heijastin. Hyvä heijastin palauttaa valon ja loistaa kirkkaasti.

Lue blogiteksti aiheesta: Heijastin on heijastava, mutta heijastava ei aina ole heijastin

Valoja päälle ja heijastimia loistamaan pyöräillessäkin

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu valaistullakin alueella huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin näyttää tietä pyöräilijälle ja auttaa muita tielläliikkujia havaitsemaan hänet. Vilkkuvan valon sijaan kannattaa suosia yhtäjaksoisesti palavaa valoa.

Ota pimeällä näkyminen puheeksi esimerkiksi näillä vinkeillä: