Turvaa työmatkasi: Autoilija, kertaa liikennesääntöjä

  Kertaa keskeisiä autoiluun liittyviä liikennesääntöjä ja tieliikennelain periaatteita tammikuussa julkaistusta Autoillen-oppaasta. Opasta voi selata Liikenneturvan verkkosivuilla tai sen voi tilata itselleen paperisena.

  Autoilijana olet vastuussa itsesi lisäksi muista autossa matkustavista. Vaaran ja vahingon välttämiseksi jokaisen liikenteessä liikkujan on noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää varovaisuutta. Kaikilla tienkäyttäjillä ei ole ajokorttia eikä samanlaista tietotaitoa tai valmiuksia kuin sinulla on auton kuljettajana.

  Paljonkin ajavan kannattaa kerrata liikennesääntöjä aika ajoin. Liikenneturvan Autoillen-opas on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kerrata keskeisiä autoiluun liittyviä liikennesääntöjä. Mukaan on otettu asioita, joita Liikenneturvalta kysytään usein. Oppaassa katsotaan liikennetilanteita autoilijan näkökulmasta, mutta siitä hyötyvät myös muilla kulkumuodoilla liikkuvat.

  Kuka ajaa ensin?

  Ajojärjestys määräytyy liikenteenohjauksen mukaan. Ellei liikennemerkillä tai liikennevaloilla ole muuten osoitettu, oikealta tulevaa on väistettävä.

  Sinun on aina väistettävä muita tienkäyttäjiä ajaessasi tielle esimerkiksi

  • pihasta, pysäköintipaikalta tai muulta vastaavalta alueelta
  • tien ulkopuolelta
  • polulta tai vastaavalta vähäiseltä tieltä.

  Olet myös väistämisvelvollinen, jos ajat rakenteellisesti erotetun jalkakäytävän tai pyörätien ylitse. Ylityksen jälkeen sinun pitää väistää myös ajoradan tienkäyttäjiä.

  Kuvituskuva, jossa auto väistää rakenteellisesti erotetulla pyöräitiellä polkijoita.
  Kuvan tilanteessa punaisen auton kuljettaja on väistämisvelvollinen, vaikka risteyksessä ei ole väistämisvelvollisuutta osoittavaa liikennemerkkiä.

  Tämän ja monta muuta liikennetilannetta löydät Autoillen-oppaasta.

  Tilaa Autoillen-opas tai tutustu siihen verkossa

  Oppaasta löydät havainnollistavia kuvia ja ohjeita liittyen muun muassa väistämissääntöihin, pysäköintiin ja sopivaan tilannenopeuteen.

  Opasta voi selata Liikenneturvan verkkosivuilla tai sen voi tilata itselleen tilaustuotteet-sivulta:

  Selaa Autoillen-oppaan verkkoversiota täällä.

  Tilaa Autoillen-opas itsellesi täältä.

  Tutustu myös muihin oppaisiimme:

  Jalan ja pyöräillen
  Sähköisillä liikkumisvälineillä