Turvaa työmatkasi: varaudu liukkaisiin

  Työikäisille sattuu runsaasti liukastumistapaturmia. Liukastumisen riskipaikkoja ovat esimerkiksi oma piha tai työpaikan parkkipaikka. Liukastumisen riskiä voi omalla toiminnallaan merkittävästi pienentää: varaudu liukkaisiin.

  Työmatkan taittaminen jalan tai pyörällä ylläpitää kuntoa ja tuo puhtia päivään. Terveyshyödyt voivat kuitenkin nollautua tapaturman sattuessa. Liukastumiset ovat yleisiä talven liukkailla keleillä. Tiesitkö, että lähes joka kolmas suomalainen on kaatunut liukastumalla kahden edellistalven aikana? Liukastuneista miltei kolmasosa loukkasi itsensä ja joka kahdeksas joutui olemaan töistä tai koulusta pois. Liukastumisten syinä ovat usein olosuhteet, mutta usein myös oma varautuminen on puutteellista.

  Katse keliin

  Autoille ja jalankulkijoille vaaralliset olosuhteet syntyvät erilaisessa säässä. Jalankulkijalle erityisen vaarallinen keli on silloin, kun jään päällä on vettä tai lunta.

  Erittäin liukasta voi tulla myös, kun suojalunta sataa runsaasti ja lämpötila on nollan ja pikku pakkasen välillä alueilla, joissa kulkijoita on paljon. Tällöin väylät ovat myös usein epätasaisia, mikä lisää liukastumisvaaraa. Pitkillä pakkasjaksoillakin voi muodostua tamppaantumisliukkautta alueille, joissa kuljetaan paljon. Myös suojatiet ja risteykset voivat olla yllättävän liukkaita. 

  Olosuhteisiin ei juurikaan voi vaikuttaa, mutta omaan varustautumiseen ja toimintaan voi. Myös kävelijänä kannattaa ennakoida. Kelin tarkistaminen ja sään seuraaminen auttaa tunnistamaan liukkaat päivät ajoissa, jolloin voi valita kengät kelin mukaan tai ottaa liukuesteet käyttöön. Liukuesteet tai kunnolliset nasta- tai kitkakengät estävät liukastumisen myös lyhyillä siirtymisillä.

  Liukuesteitä on olemassa erilaisia: koko pohjan peittäviä, päkiä- ja kantapääliukuesteitä tai itseruuvattavia. Vinkkejä erilaisista malleista voit lukea vaikka tästä Liikenneturvan blogista.

  Ja jos keli mietityttää, kannattaa tarkistaa jalankulkusää Ilmatieteen laitoksen palvelusta

  Keskity kävelyyn, unohda kiire

  Kävellessä etenkin liukkaalla kelillä on tärkeää keskittyä itse kävelyyn ja ottaa harkittuja askelia. Kiireen voi taklata varaamalla enemmän aikaa matkoihin. Puhelinta kannattaa käyttää vain harkitusti kävelyn aikana. Kun huomio on ruudussa, se ei ole väylän liukkaudessa. Liukastumisen tai kompastumisen hetkellä voi olla pienestä kiinni selviääkö vain säikähdyksellä tai sinelmillä. 

  Seitsemän vinkkiä liukastumisen välttämiseksi

  1. Valitse kengät kelin mukaan.   
  2. Käytä liukuesteitä.
  3. Varaa aikaa matkoihin
  4. Tarkista jalankulkusää.
  5. Anna palautetta kunnossapidolle.
  6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.
  7. Keskity kävelemiseen.

  Lue lisää liukastumisten torjunnasta Pysy pystyssä -sivustolta.