• Perusopetus (luokat 3-6)
  • Varhais­kasvatus

Materiaaleja koulutulokkaiden vanhemmille turvallisen koulumatkan harjoitteluun

Koulutulokkaiden ilmoittautuminen kouluun on monissa kunnissa parhaillaan käynnissä. Perheissä koulupolkuun valmistautumiseen liittyy olennaisesti myös tulevan koulumatkan suunnittelu ja harjoittelu. Liikenneturva tarjoaa vanhemmille materiaaleja ja vinkkejä koulumatkan harjoittelun tueksi.

Koulumatkan kulkemista on hyvä miettiä jo keväällä. Koulun alkaessa lapsi liikkuu entistä laajemmalla alueella ja tarvitsee opastusta itsenäiseen liikkumiseen. Lapsi oppii liikenteessä tarvittavat taidot parhaiten, kun hän kulkee aikuisen kanssa, mutta kuitenkin itsenäisesti havaintoja ja päätöksiä tehden.  Kun koulumatkan kulkemista on harjoiteltu yhdessä huoltajien kanssa hyvissä ajoin, on lapsella koulun alkaessa ainakin yksi jännityksen aihe vähemmän.

Monet koulut järjestävät kevään aikana tutustumispäivän syksyllä koulunsa aloittaville lapsille ja heidän vanhemmilleen. Liikenneturvalta voi tilata vanhemmille jaettavan valmiin kirjeen, johon on koottu vinkkejä koulumatkan turvallisuuden tueksi. Liikenneturva toivoo, että Kirje vanhemmille -esite jaettaisiin vanhemmille tutustumispäivän yhteydessä. Esitteessä kiinnitetään huomiota koulumatkan harjoitteluun ja lapsen elinpiirin laajenemisen myötä kasvavien liikenneriskien vähentämiseen.

Kunnat ja koulut voivat tilata tarvitsemansa määrän Kirje vanhemmille -esitteitä Liikenneturvasta. Esitteet ovat maksuttomia.

Kirjeen ja lukujärjestyksen voi myös tulostaa. Tulosta kirje ja lukujärjestys värillisenä ja kaksipuoleisena.

Lisäksi Liikenneturvan uusi animaatio kertaa koulumatkan harjoittelun keskeiset asiat tiiviissä paketissa. Animaation voi näyttää vanhemmille tutustumispäivänä tai linkata mukaan vanhemmille jaettaviin materiaaleihin.

https://www.youtube.com/watch?v=0fFt89vxyzw&feature=emb_title

Vinkkejä vanhemmille turvallisen koulumatkan tueksi on koottu myös Liikenneturvan verkkosivuille. Mikäli tutustumispäivää ei keväällä koronatilanteen aiheuttamien rajoitusten vuoksi voida järjestää, vanhemmille kannattaa vinkata Liikenneturvan sähköisistä materiaaleista muiden kouluilta toimitettavien materiaalien yhteydessä. Verkkosivun voi myös linkittää koulun kotisivuille.