Turvaa työmatkasi: teiden sankari loistaa pimeässä

  Vuoden pimein aika tuo omat haasteensa tien päälle kulkumuodosta riippumatta. Heijastimin, valoin ja sopivalla tilannenopeudella pärjää pitkälle.

  Työmatkalla sattuneita onnettomuuksia on tapahtunut suhteellisen paljon: jopa joka seitsemäs Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista kuntatyöntkeijöistä oli joutunut tapaturmaan. Työmatkaliikenteessä turvavälineiden käytössä onkin parantamisen varaa.

  Puolet kyselyyn vastaajista ei käytä talvisin koskaan liukuesteitä tai käyttää niitä harvoin. Turvavöiden käyttö autossa on sen sijaan hyvin hallussa (96 %). Pyöräilykypärä voisi puolestaan olla entistä useammalla pyöräilijällä päässään työmatkaliikenteessä. Heijastinta käyttää aina pimeällä liikkuessaan vain noin puolet vastaajista.

  Pimeyden voi voittaa valoin ja heijastimin

  Pimeällä liikkuminen haastaa kaikkia tielläliikkujia. Auton ratissa ja polkupyörän satulassa heikentynyttä näkyvyyttä voi kompensoida alentamalla ajonopeutta. Havainnointiin saatu lisäaika vähentää ajon kuormittavuutta ja tarvetta äkkijarrutuksille.

  Kuvassa kyselytuloksia pimeällä liikkumisesta. Kyselyn mukaan suurin osa vastaajista pitää pimeällä ajamista taajamassa kuormittavana ja lähes kaikki vastaajat alentavat ajonopeutta näkyvyyden ollessa huono.
  Liikenneturvan kyselyn mukaan pimeys haastaa tiellä liikkujia. Heijastin lisää jalankulkijan näkyvyytttä ja ajonopeutta alentamalla kuljettaja saa lisäaikaa havainnointiin.

  Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Myös polkupyörässä tulee olla heijastimet edessä, takana ja sivuilla sekä näiden lisäksi vaalea etuvalo ja punainen takavalo. Lisäksi pyöräilijän kannattaa tehdä itsestään näkyvä esimerkiksi käyttämällä heijastinliiviä.

  Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Kiinnittämällä heijastimen oikein, lisäät näkyvyyttäsi pimeässä. Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan tai pyöräilijän. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

  Kuvassa kyselytuloksia pimeällä liikkumisesta. Kyselyyn vastanneista lähes kaikki olivat sitä mieltä, että heijastimen käytöstä on hyvä muistuttaa syksyn alkaessa. Vain 11 prosenttia koki, että heijastimen käytöstä puhutaan liikaa.

  Jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivin perusteella. Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala standardin EN 13356 mukaan. Myytävien heijastinten tulee täyttää standardien vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä.

  Kasvattajana näytät omalla toiminnallasi esimerkkiä kasvatettavillesi. Testaa oletko teiden sankari ja toimi kuten opetat.

  *Liikenneturva selvitti kuntatyöntekijöiden liikkumista töihin. Kyselyyn vastasi 3800 kuntatyöntekijää ympäri Suomea.