• Perusopetus (luokat 3-6)
  • Perusopetus (luokat 7-9)
  • Varhais­kasvatus

Pimeää puhetta oppilaiden kanssa

Pimeällä ja hämärällä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Suurin osa jalankulkijaonnettomuuksista sattuukin vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana eli loka-tammikuussa. Puhu pimeällä liikkumisesta ja näkymisestä oppilaiden kanssa läpi pimeän kauden.

Heijastin auttaa sinua näkymään

Heijastin auttaa näkymään liikenteessä ja siis esimerkiksi autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän. Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää.

Tiesitkö, että lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun taas heijastimellinen jalankulkija voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä?

Grafiikka heijastimen paikasta. Laita jousiheijastin ranteeseen tai kyynärvarteen, riippuva heijastin polven korkeudelle. Ylimääräisen jousiheijastimen voi laittaa sääreen.

Muistuta pientä ja isompaa pyöräilijää valoista ja heijastimista

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu valaistullakin alueella huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin näyttää tietä pyöräilijälle ja auttaa muita tielläliikkujia havaitsemaan hänet. Vilkkuvan valon sijaan kannattaa suosia yhtäjaksoisesti palavaa valoa.

Grafiikka pyörän valoista. Pyörässä tai pyöräilijässä tulee olla punainen valo taakse ja vaalea valo eteen. Muista myös heijastimet eteen, taakse ja sivuille.

Käytä heijastavan tuotteen kanssa myös heijastinta

Itse askarrellut heijastavat repun koristeet ja muut heijastavat tuotteet, kuten heijastavasta langasta tehdyt asusteet, voivat olla mukava lisä näkyvyyteen, mutta ne eivät korvaa oikeaa heijastinta. Heijastavan tuotteen heijastavuutta on äärimmäisen vaikeata arvioida, koska niille ei ole samanlaista standardia kuin tyyppihyväksytyille heijastimille. 

Vaikka itsetehdyt heijastavat koristeet täydentävätkin pimeän ajan lookia, tulee niiden rinnalla aina käyttää myös varsinaista heijastinta. Näin varmistat, että näyt riittävän pitkälle. Tyyppihyväksytyn heijastimen pakkauksesta löytyy seuraavat tiedot: CE, EN 13356, tyyppitarkastuksen suorittaneen laitoksen tiedot (esim. Työterveyslaitos, TTL), käyttöohjeet ja heijastimen valmistaja.

Lue lisää heijastamien ja heijastavien tuotteisen erosta Liikenneturvan blogista.

Katso myös usein kysytyt kysymykset heijastavista tuotteista.

Ota pimeällä näkyminen puheeksi näillä vinkeillä:

Kahoot-visa pimeällä liikkumisesta

Päivänavaus turvallisesta liikkumisesta pimeän ja hämärän aikaan

Heijastintempauksia koko koululle