Turvaa työmatkasi: huomioi uusi tieliikennelaki

  Uusi tieliikennelaki tuli voimaan maanantaina 1.6.2020. Mikä muuttui ja miten se vaikuttaa liikenteessä liikkumiseen? Ota uusi laki haltuun ja toimi jatkossakin turvallisesti tien päällä.

  Uusi tieliikennelaki päivittää lakitekstin 2020-luvulle, mutta liikenteessä toimitaan jatkossakin pääosin tutuilla säännöillä. Silti luvassa on myös paljon uutta: esimerkiksi uusia liikennemerkkejä, muutoksia tiemerkintöihin ja nopeusrajoituksiin sekä vapauksia pysäköintiin ja kaistanvalintaan. Vastuu omista valinnoista ja kulkuneuvosta kasvaa.

  Kaikki lakimuutokset eivät siirry käytäntöön hetkessä. Esimerkiksi monella liikennemerkkejä ja tiemerkintöjä koskevalla muutoksella on vuosien siirtymäaika. Siirtymäaikana tien päällä näkyy sekaisin uusia ja vanhoja merkkejä, mikä vaatii meiltä jokaiselta erityistä valppautta.

  Uusi laki korostaa ennakointia liikenteessä: toiset liikkujat on huomioitava ja omista oikeuksista tarvittaessa joustettava. Jos tilanne sitä edellyttää, on kuljettava tavallista huolellisemmin ja varovaisemmin. Näin onneksi suurin osa meistä on toiminut jo aiemminkin.

  Tieliikennelain muutos on meille jokaiselle hyvä mahdollisuus kerrata liikennesääntöjä kokonaisuudessaan. Olivat säännöt sitten uusia tai vanhoja tuttuja, lisää niiden tunteminen ja noudattaminen jokaisen tielläliikkujan turvallisuutta.

  Testaa taitosi liikennemerkkivisassa. 

  Tutustu tarkemmin uuteen tieliikennelakiin.