• Varhais­kasvatus

Pyöräilykausi alkaa – vinkkaa vanhemmille lapsen turvallisesta kuljettamisesta

Kevään tullen on aika kaivaa polkupyörät ja potkulaudat talviteloilta. Samalla on hyvä kerrata keskeisimmät liikennesäännöt, tien ylittäminen, turvavarusteet ja turvalliset reittivalinnat. Vanhemmille kannattaa vinkata Liikenneturvan ohjeet sekä tuore video lapsen turvallisesta kuljettamisesta pyörällä.

Liikenneturvan verkkosivuilta löytyvän Ilveksen pyöräretki -tarinan avulla voidaan yhdessä lasten kanssa pohtia kypärän käytön tärkeyttä, turvallisia pyöräilypaikkoja ja sopivaa pyöräilynopeutta.

Tarina sopii ääneen luettavaksi esimerkiksi aamupiirissä. Tarinan lukemisen jälkeen voidaan käydä läpi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Millaisia turvalliseen liikkumiseen liittyviä asioita tarinassa nousi esiin?
  • Mikä oli mielestänne tarinan tärkein opetus? Mitä tarinan lapset oppivat tilanteesta?
  • Oletko itse ollut joskus vastaavassa tilanteessa kuin mitä tarinassa kuvattiin?
  • Minkä takia liikenteessä on aina tärkeää olla tarkkaavainen?
  • Minkälaisia asioita tulee huomioida liikenteessä juuri tähän aikaan vuodesta?

Jos lapsilla on päiväkodin pihalla käytössään polkupyöriä, potkupyöriä tai potkulautoja, on samalla hyvä kerrata niiden käyttöön liittyvät pelisäännöt.

Monen lapsen päiväkotimatka taittuu keväällä ja kesällä pyörän kyydissä. Vinkkaa vanhemmille Liikenneturvan ohjeet lapsen turvalliseen kuljettamiseen pyörällä. Sivulta sekä tästä alta löytyvä tuore video havainnollistaa turvallisen kuljettamisen vinkit ytimekkäästi.