Pysy pystyssä, opettaja!

  Talven liukkaat kelit voivat yllättää. Liukastuminen onkin jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Kenkien valitseminen kelin mukaan, kävelyyn keskittyminen ja kiireen välttäminen ovat tärkeimmät keinot pystyssä pysymiseen.

  Työikäisille sattuu paljon liukastumistapaturmia, eikä kukaan varmastikaan suunnittele kaatuvansa. Liukkaisiin varautuminen siis kannattaa – se ei ole ikä- vaan olosuhdekysymys. Ikääntyneillä kaatumisesta johtuvat vammat ovat yleensä vain vakavampia kuin nuoremmilla.

  Liukastumistapaturmalla voi kuitenkin iästä riippumatta olla helposti ikävät ja pitkäkestoiset seuraukset. Esimerkiksi rannemurtuman toipumisessa kestää pitkään. Tuore väitöskirja Oulun yliopistosta osoitti, että liukkaalla talvikelillä rannemurtuman riski oli 2,5-kertainen verrattuna ei-talvikelin murtumariskiin.

  Kiireen välttämisen ja kävelyyn keskittymisen lisäksi liukuesteet tai pitäväpohjaiset kengät ovat helppo tapa ehkäistä liukastumisia. Kannattaa myös seurata jalankulkusäätä. Nastakengät pitävät hyvin talven pahimmissakin pääkallokeleissä.

  On myös hyvä muistaa, että jokainen meistä kulkee ainakin osan työmatkastaan jalan, vaikka liikkuisikin autolla – riskipaikkoja kaatumiselle ovatkin usein juuri kotipiha sekä matka työpaikan parkista ovelle.

  Seitsemän tärkeää askelta pystyssä pysymiseen:

  1. Valitse kengät kelin mukaan.
  2. Käytä tarvittaessa nasta- tai kitkakenkiä tai liukuesteitä.
  3. Varaa aikaa matkoihin ja vältä kiire.
  4. Keskity kävelemiseen ja näprää puhelinta vasta kohteessa.
  5. Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä.
  6. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta.
  7. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.

  Pysy pystyssä -yhteiskampanja, jossa Liikenneturvakin on mukana, on koonnut kattavan taulukon erilaisista liukueste- ja kenkävaihtoehdoista talviliukkaille. Taulukon avulla voit kätevästi selvittää, mikä tuote sopisi parhaiten omaan käyttöösi liukastumistapaturmien ehkäisemiseksi. Nykypäivän laajasta tuotevalikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto kaikille kulkijoille.

  Katso taulukko ja lue lisää sopivan tuotteen valinnasta täältä.

  Kuvassa kävelijä koiransa kanssa liukkaalla tiellä.