Material för trafikfostran på webben

  På Trafikskyddets webbplats finns förutom materialet för den årliga Trafikskyddsveckan även mycket annat material för trafikfostran i skolorna. I avsnittet till lärare har materialet delats in i enlighet med årskurserna och temahelheterna. Du hittar alltså enkelt verksamhetstips som passar din klass.

  Tipsserien Liikenneturva vinkkaa har redan publiceras flera år i tidningen Opettaja. Tipsen som redan publicerats i tidningen finns också på webbplatsen: www.liikenneturva.fi/opettajille/opettaja-lehden-toimintavinkit. Samla hela serien!

  Största delen av vårt material kan du enkelt skriva ut på vår webbplats. Några material kan du också beställa i avsnittet om material. Se hurdant material vi har till exempel för barn och unga eller till exempel om gång och cykling. www.liikenneturva.fi/materiaalit.

  På sidan för spel, tester och animationer finns bland annat olika animationer med vars hjälp du kan åskådliggöra bland annat synligheten av reflexer, mopeders bromssträckor och hur cykelhjälmen ska fästas rätt. Ta dig en titt: www.liikenneturva.fi/pelit-testit-ja-animaatiot. Många animationer finns också på svenska.

  Du hittar Trafikskyddets webbplats lätt på adressen www.liikenneturva.fi och de är enkla att använda i vilken dataenhet som helst.

  Förutom på Trafikskyddets webbplats hittar du intressanta material på följande webbplatser: Läs mera.

  YouTube

  Vårt videobibliotek har utvidgats och blivit mångsidigare under de senaste åren. På adressen www.youtube.com/liikenneturva kan du titta på videor till exempel i vyn Spellistor där det finns en lista över videoinspelningarna för varje temaområde. I vyn Videor eller på ingångssidan under samma rubrik finns alla Trafikskyddets videoinspelningar i kronologisk ordning.

  När du loggar in kan du prenumerera på vår kanal och då får du alltid ett meddelande när vi publicerar en ny video.

  www.youtube.com/liikenneturva

  Flickr

  Vår mångsidiga bildbank finns på adressen www.flickr.com/liikenneturva. Bilderna får användas fritt så länge som källorna anges korrekt. Bilderna får emellertid aldrig användas för kommersiella syften.

  Bläddra bland bilderna i vyn Photostream där du ser alla bilder eller enlig tema i vyn Albums. Genom att följa (+ Follow) får du meddelande när nya bilder har lagts ut i tjänsten.

  www.flickr.com/liikenneturva

  Kahoot

  De lärare i årskurserna 3-6 som har registrerat sig i den nya inlärningsmiljön www.fillarilla.fi får direkt tillgång till Kajoot-spellänkarna under menyn tilläggsmaterial för lärare. Spelen på

  • om allmänt tryggt cyklande
  • grundläggande om trafiken och trafikregler samt
  • om teman som mäter kunskapen om körordning.

  Syftet med spelen är att möjliggöra en innehållsrik behandling av tryggt cyklande i klassen för läraren. Kahoot-kontot Filla&Rilla har inriktats för att användas av skolorna. Spelen kan också sökas med hashtag #Liikenneturva, #Filla&Rilla, #turvallinenpyoraily, #pyorailykasvatus, #liikennekasvatus och #turvallisuus.

  https://kahoot.com/

  Sociala medier

  Trafikskyddet är också aktivt i de sociala medierna. Genom att följa Trafikskyddets konton på Facebook, Twitter och Instagram får du tips om aktuella teman att prata om med eleverna men också för dig själv.