Youtubare och vloggare regerar i ungdomarnas media

  På finska Youtube samlas lustiga pseudonymer såsom Eeddspeaks, Biisonimafia, Justimus, Pinsku och Papananaama. Dessa Youtubare som följs av hundratusentals unga har hjälpt även Trafikskyddet i arbetet för att alla ska använda bilbälte och inte låta en berusad kamrat sätta sig bakom ratten. Youtubarnas upplysningsfilmer och videobloggar är ett bra tillskott även i skolornas trafikfostran.

  Allt började med en berättelse. År 2014 provade Trafikskyddet på hurdana upplysningsfilmer ungdomarna själva gjorde. Man bad Eetu Pesonen, alias Eeddspeaks, utveckla iden. Även om Eetu inte är en kändis i ordets gamla betydelse är han och många andra Youtubare otroligt välkända och följda bland ungdomar. När andra finländare följer Dansa med stjärnorna tillbringar ungdomarna dagen med att titta på Youtubarnas videor.

  Även filmerna Kumman kyytiin menisit (link is external) och Mustan vyön lyhyt oppimäärä (link is external) som Eetu och hans vänner gjort fick otroliga tittarsiffror och har till dags dato samlat på sig över en miljon visningar. Videornas kommentarfält vittnar om att videornas budskap har gått hem. Genom humor och berättelser ville man påminna om trafiksäkerhetens viktigaste punkter.

  Vloggaren talar

  Trafikskyddet har även gjort vloggar tillsammans med Youtubestjärnor, alltså videobloggar. Vloggaren visar och berättar om händelser från sitt eget liv. I videorna talar man ofta direkt till kameran och beskriver sin dag, sina kläder, tankar och känslor. Trafikskyddet bad fyra vloggare titta på #rohkee-kampanjfilmen (link is external) och berätta om sina tankar om rattfylla. I videorna funderar Papananaama (link is external), Deata (link is external), Arttu Lindeman (link is external) och Mara katti (link is external) över hur rattfylla syns i deras liv och vad de tycker om det.

  Senare har bl.a. Justimus (link is external) gjort berättelser åt Trafikskyddet som varit fokuserade på humor, och Biisonmafia (link is external) har specialiserat sig på video om olyckor. Tanken bakom de grova videorna är att Youtubarna som åsiktspåverkare ska få sina följare att tänka på att fatta trygga beslut i trafiken på förhand.

  Youtubare och vloggare är ett bra tillskott i skolornas trafikfostran

  Videorna kan även användas i undervisningen som inledning till ett ämne och för att väcka diskussion.

  ”Videorna erbjuder ungdomarnas egen synvinkel på trafiksäkerhet och är också en form av ömsesidigt lärande, i vilken en ung person berättar för en annan ung person. Allt behöver inte alltid lomma från en vuxen. Dessutom visar videorna att ungdomar bryr sig om sin egen och andras säkerhet, alltså att hela åldersgruppen inte bara består av vårdslösa risktagare”, påminner Trafikskyddets planerare Laura Loikkanen.