Trafikskyddets mopedvideor ger lärare verktyg att stoppa trimmandet

  Mopedtrimmande är tyvärr fortfarande allmänt förekommande. Trafikskyddets nya videor (på finska) ger ungdomarnas vårdnadshavare och lärare tips om hur man märker att en moped är trimmad och hur man åtgärdar problemet. Det är absolut nödvändigt att få ett stopp på trimmandet.

  Antalet mopeder i Finland har ökat stadigt under årtiondenas lopp, och i detta nu finns över 300 000 mopeder i vårt land. För många unga är mopeden ett oumbärligt transportmedel och samtidigt deras första motorfordon.

  Enligt en undersökning gjord av Trafikskyddet år 2013 är upp till var tredje moped trimmad.

  ”Enligt ungdomarna trimmar de mopederna själva eller så är de redan färdigt trimmade. De flesta som ägde en trimmad moped sade att föräldrarna visste om saken. I slutänden är det den ungas vårdnadshavare som bär det ekonomiska och mänskliga ansvaret för en trimmad moped,” säger Trafikskyddets utbildningsledare Toni Vuoristo.

  ”Mopeden är ett lätt och oskyddat fordon, så det krävs inte ens att en andra part är inblandad för att en olycka ska ske.” Redan en vurpa i hög hastighet kan vara ödesdiger. Mopedens högsta tillåtna hastighet är av den här anledningen begränsad till 45 kilometer i timmen,” säger Vuoristo.

  Det finns tre olika videor, och man kan även kolla dem tillsammans med elever.

  • Mopon virittämisen vaikutus pysähtymismatkaan
  • Mistä tiedät, että mopo on viritetty?
  • Mitä tehdä, jos mopo on viritetty?

  Du hittar videorna på vår finskspråkig kampanjsida.

  Mer information: Toni Vuoristo, utbildningsinstruktör, Trafikskyddet (tfn. 020 7282 349).