• Perusopetus (luokat 3-6)

Ylös, ulos ja bongaamaan liikennetekoja

Turvallinen liikkuminen liikenteessä vaatii liikennesääntöjen noudattamisen lisäksi muun liikenteen tarkkailua ja toisten liikkujien huomioimista. Bongaa liikenneteko -harjoitus on hauska ja silmiä avaava toiminnallinen tehtävä, jonka voi toteuttaa koulun lähiympäristössä.

Liikenneturvan opetusmateriaaleista löytyy selkeät ohjeet bongaa liikenneteko -harjoituksen tekemiseen. Liikenteessä liikkuminen on yhteispeliä, jossa oma toiminta vaikuttaa usein myös muiden toimintaan liikenteessä.

Kun autoilija huomioi suojateillä liikkuvat jalankulkijat ja antaa tietä ylittäville jalankulkijoille esteettömän kulun, hän samalla tekee tien ylittämisen turvallisemmaksi ja miellyttävämmäksi kävelijöille. Kun pyöräilijä keskittyy ajamiseen kännykän näytön sijaan, hän samalla tekee muiden pyörätiellä liikkuvien kulkemisen turvallisemmaksi ja mukavammaksi. Kun autoilija tai pyöräilijä näyttää hyvissä ajoin suuntamerkkiä kääntyessään, hän samalla tekee liikenteestä sujuvampaa ja myös turvallisempaa.

Tällaisia hyviä liikennetekoja voidaan lähteä bongaamaan oman koulun lähistölle ja tarkkailun tuloksista voidaan keskustella yhdessä. Samalla on hyvä pysähtyä miettimään myös sitä, miten itse toimitaan liikenteessä ja miten voidaan parantaa omaa ja muiden turvallisuutta liikenteessä. Havaintoja voidaan nostaa esille esimerkiksi tiedottamalla niistä koulun muulle väelle tai vanhemmille.

Bongaustehtävään voidaan yhdistää liikenneturvallisuusaiheinen viestintätehtävä, jonka ohjeet löytyvät Liikenneturvan opetusmateriaaleista.