Turvallisesti autossa – tue perheitä ja tarjoa tietoa

  Lasten liikenneturvallisuus on parantunut merkittävästi. Yksi tärkeä turvallisuutta lisännyt tekijä on ollut asianmukaisten turvalaitteiden käyttö, kun lapsia kuljetetaan auton kyydissä. Alta löydät tietoja ja vinkkejä siihen, miten voit tarjota perheille tukea ja tietoa turvaistuimiin liittyen.

  Tieliikennelaki velvoittaa turvalaitteiden käyttöön autossa

  Tieliikennelaki velvoittaa, että lapsen on käytettävä turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 cm pitkä. Liikenneturva suosittelee, että lapsi matkustaa turvalaiteessa 150 cm pitkäksi asti, sillä lapsen keho on vasta kehittymässä ja tarvitsee suojaa. Tilaa Liikenneturvan turvaistuinsuositus -esitettä Liikenneturvan verkkosivuilta ja jaa esitettä perheille. Liikenneturva maksaa myös postituskulut.  

  Liikenneturva suosittelee, että lasta kuljetetaan selkä menosuuntaan ainakin neljävuotiaaksi asti.

  Miten lapsi matkustaa turvallisimmin autossa?

  Lapsen on turvallisinta matkustaa takapenkillä, selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa, sillä silloin lapsen pää ja niska saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa.

  Lapsen pää on suhteessa lapsen painoon painava ja niska herkempi kuin aikuisella.

  Kuvassa havainnollisestaan, että kehon painosta pienne lapsen pään paino on 25 %.

  Liikenneturva suosittelee, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään ja vähintään 4-vuotiaaksi.

  Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi eivätkä aiheuta vaaraa. Lapselle kannattaa siis selittää, miksi hänen on turvallisempi matkustaa selkä menosuuntaan päin.

  Hyödynnä Liikenneturvan maksuttomia tukimateriaaleja

  Liikenneturvan värityskuvat lasten turvallisesta kuljettamisesta -opetusmateriaali tarjoaa lapsille aiheeseen liittyviä värityskuvia. Värityskuvien takana on kirjalliset vinkit perheille.

  Liikenneturvan ilmaisia, turvaistuimiin liittyviä tilaustuotteita: