• Varhais­kasvatus

Oman näköistä heijastinta on mieluisa käyttää

Syksyllä päiväkotimatkoja kuljetaan yhä useammin hämärässä ja pimeässä. Ajankohtainen liikenneteema lasten kanssa onkin pimeässä näkyminen ja heijastin. Heijastimen käytöstä kannattaa muistuttaa niin lapsia kuin lasten huoltajia. Lapset voivat toimia myös esimerkkeinä aikuisille pimeällä näkymisessä ja heijastinten käytössä, kuten Liikenneturvan uudessa Ei mitään mutkuja -heijastinkampanjassa.

Monen kotoa löytyy erilaisia heijastimia, joita lapset voivat tuoda päiväkotiin. Lasten ulkovaatteistakin löytyy usein heijastavia materiaaleja. Omia ja kavereiden heijastimia voidaan tutkia ja esitellä toisille. Liikenneturvan videolla ohjeistetaan yksinkertainen ja hauska taskulampputesti, jolla voidaan varmistaa, että vanhat heijastimet toimivat vielä niin kuin pitääkin.

Heijastimien avulla voidaan leikkiä myös ”Piilossa pimeässä” leikkiä, jossa heijastimia piilotetaan päiväkodin sisälle tai päiväkodin pihaan. Mitä hämärämpi tila on, sen jännittävämpää heijastimien etsiminen on. Jokaisella etsijällä pitää olla oma taskulamppu käytössä ja asetettuna nenä päähän, jolloin heijastimen toiminnan näkee ikään kuin ”autoilijan silmin”.

Tuunaamalla heijastimia Liikenneturvan vinkkien mukaan lapset saavat askarreltua heijastimista vielä enemmän oman näköisiä ja mieleisiä käyttää. Hyvä isänpäivälahjavinkki on lapsen tuunaama heijastin.

Liikenneturvalta tilattavan maksuttoman heijastinjulisteen avulla voidaan lasten vanhempia myös muistuttaa heijastimen käytöstä. Paras paikka heijastimelle on noin puolen metrin korkeudella maasta. Mitä useampi heijastin on käytössä, sen parempi. Heijastinliivit ja heijastavat yksityiskohdat vaatteissa lisäävät näkyvyyttä pimeän aikaan.