• Varhais­kasvatus

Tervetuloa tutustumaan liikenneaiheisiin eläinsatuihin

Satu Jänölän perheen kauppareissusta käsittelee seuraavia tärkeitä liikenneaiheita: turvavyön käyttäminen, tavaroiden paikka autossa sekä tarkkaavaisuus ja kännykän käyttäminen liikenteessä.

Sadun lukemisen jälkeen sadun opetussisällöistä voi keskustella sadun kuvien ja seuraavien kysymysten avulla.

Kuva 1

1.Mitä kuvan lapset tekevät kuvassa 1?

 • Lapset laittavat turvavyöt kiinni.
 • Lisätieto: Turvavyön kiinnittämisen jälkeen on tärkeää muistaa kiristää se.

2. Miksi autossa on tärkeää käyttää turvavyötä?

 • Turvavyö on tärkeä turvavaruste autossa. Turvavyö pitää sinut kiinni auton penkissä tai turvaistuimessa ja estää sinua iskeytymästä auton koviin sisäosiin voimakkaassa jarrutustilanteessa tai törmäystilanteessa. Turvavyötön matkustaja voi sinkoutua kolarissa tuulilasin läpi ja tai osua auton rakenteisiin vakavin seurauksin. Turvavyö siis suojaa sinua, jotta autossa matkustaminen olisi jopa törmäystilanteessa mahdollisimman turvallista.

3. Tarvitseeko turvavyötä laittaa, jos matkustaa ihan lyhyen matkan?

 • Turvavyön käyttäminen on aina pakollista ja tärkeää. Se suojaa sinua.

4. Millaisessa istuimessa sinä matkustat autossa?

 • Lasten oma vastaus.
 • Oheisen pituusmittajulisteen avulla on lisäksi hauska mitata lapset ja tutkia, millainen turvaistuin olisi lapselle turvallisin. Pituusmittajulisteen voi tilata täysin ilmaiseksi Liikenneturvalta. Julisteen voi myös myöhemmin laittaa vaikkapa ryhmänne eteisen seinään vanhempien nähtäväksi.

5. Miksi äiti pysähtyi tien reunaan ennen kuin vastasi puhelimeen?

 • Liikenteessä tapahtuu koko ajan monta asiaa ja siksi huomion on tärkeä olla liikenteessä. On tutkittu, että ihminen voi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Jos äiti käyttäisi puhelinta liikenteessä, hän ei pystyisi keskittymään kunnolla ajamiseen vaan hänen huomionsa olisi välillä kännykässä. Tällöin voisi syntyä vaaratilanteita ja vaikkapa törmäys.
 • Jossain autoissa on nykyään Bluetooth-yhteys, jolloin puhelimeen voi puhua kaiuttimen välityksellä ilman, että puhelinta pitää kädessä. Tällöin kuljettaja voi pitää auton ratista molemmin käsin kiinni. Kaikista turvallisinta autolla ajaminen on, kun kuski seuraa tarkasti vain liikennettä. Siksi myös lasten ja muiden matkustajien on tärkeä antaa auton kuljettajalle ajorauha, jotta kuski voi keskittyä ajamiseen.

6. Miksi tavaroita ei kannata laittaa esimerkiksi auton hattuhyllylle.  

 • Tavaroita ei kannata laittaa hattuhyllylle, sillä jarrutuksessa tavarat voivat lentää ja satuttaa auton matkustajia. Sama koskee auton etuosaa. Myös siellä olevat irralliset tavarat voivat lentää matkustajia päin.

7. Julle teki tarinassa jotain, mikä ei ollut turvallista? Mitä Julle teki?

 • Julle ajaa pyörällä ja katsoo kännykkää.
Kuva 2

1.Miksi ei saa ajaa pyörällä ja katsoa kännykkää samaan aikaan?

 • Liikenteessä tapahtuu koko ajan paljon asioita (joku kävelee, joku pyöräilee, joku ajaa autolla, joku pysähtyy vastaamaan puhelimeen jne.) ja siksi huomion on tärkeä olla liikenteessä. On tutkittu, että ihminen voi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Kun Julle katsoo puhelinta, hän ei keskity kunnolla pyöräilyyn. Julle ei näe kännykkään katsoessaan, mitä muut liikenteessä tekevät ja näin voi syntyä vaaratilanne, vaikkapa kolari.

2. Voiko kävellessä katsoa kännykkää?

 • Ei kannata. Jos puhelin soi, kannattaa pysähtyä turvalliseen kohtaan ja katsoa puhelinta vasta sitten.

Liikenneturvan kaikki eläinsadut löytyvät täältä.