• Perusopetus (luokat 3-6)
  • Perusopetus (luokat 7-9)

Pidä pääsi – pyörällä kouluun turvallisesti

Alakouluikäisillä lapsilla kypärä on kiitettävästi päässä pyöräillessä. Yläkoulun lähestyessä kypärä tuppaa kuitenkin jäämään entistä useammin kaappiin. Liikenneturvan pidä pääsi -kampanjassa puhutellaan nuoria ja pyritään muistuttamaan kypärän käytön tärkeydestä. Oma roolinsa on myös nuorten vanhemmilla ja muilla kasvattajilla.

Päätavoitteena kampanjassa on herättää keskustelua nuorten parissa kypärästä. Herätteenä toimii vaikuttaja HurHurin kanssa viime vuonna tehty biisi Pidä pääsi 24H, joka on vuoden aikana kerännyt YouTubessa yli 1,3 miljoonaa katselua. Muistuttavat spotit tavoittavat nuoria 31.8. alkaen niin leffateattereissa, kaupunkipyöräasemilla kuin televisiossakin sekä luonnollisesti sosiaalisessa mediassa.  

Kampanjan alku on ajoitettu tarkoituksellisesti hieman ennen koulujen liikenneturvallisuusviikkoa ja pyöräilyviikkoa. Nuoria tavoittava viesti voi tukea luokissa käytyjä keskusteluja turvallisesta pyöräilystä ja pyöräilykypärästä. Ehkä oppilailta voi kysyä, ovatko nämä nähneet pyöräilykypärään liittyviä viestejä, ja mitä ajatuksia ne ovat herättäneet?

Toimintavinkkinä kouluihin on myös liikenneturvallisuusaiheisten videoiden raati, jonka osaksi voi ottaa HurHurin biisin. Kypäräviestiä voi tukea myös julisteilla. Tilaa suosikkisi – tai vaikka koko sarja – Liikenneturvalta.

Kasvattajat tärkeässä roolissa nuorten kypäränkäytössä

Vaikka kohderyhmänä itse kampanjassa ovat nuoret, aikuisilla on oma tärkeä roolinsa nuoren kypärän käytössä. Vanhempien lisäksi nuorten maailmassa vaikuttavat muutkin heidän kohtaamansa henkilöt: opettajat, nuorisotyöntekijät, harrasteohjaajat, julkisuuden henkilöt ja toki kaikki vastaantulijat liikenteessä. Voisiko opettajanhuoneessa käydä keskustelua siitä, miten koulun henkilökunta voi omalla toiminnallaan tukea nuoria kypärän käytössä? Kun henkilökunta pyöräilee töihin, onko kypärä päässä? Kun puhutaan nuorten liikenneturvallisuudesta, nuorten lähellä olevien aikuisten toiminnalla ja esimerkillä on merkitystä.

Pyörällä kouluun – osallistu teemapäivään

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään 5.-13.9. Pyörällä kouluun -päivää juhlitaan keskiviikkona 9.9. Päivä on mitä mainioin pyöräilyaiheiselle teemapäivälle: onko teidän koulussanne kannustettu turvalliseen pyöräilyyn? Nappaa Liikenneturvan sivuilta helpot toimintamallit eri-ikäisille koululaisille.

Sääntötuntemuksen ja ajotaitojen lisäksi turvallisen pyöräilyn taidot pitävät sisällään liikenteessä tärkeitä vuorovaikutustaitoja, turvavälineiden käytön sekä ymmärrystä itsestä liikkujana. Kaikkia näitä taitoja voidaan tukea systemaattisen pyöräilykasvatuksen avulla. Liikenneturvan sivuille on koottu eri-ikäisille suunnatut toimintamallit, joista valita.

Opettajan tukena liikennekasvatuksessa on myös Liikenneturvan uusittu Jalan ja pyöräillen -opas. Oppaan tilannekuvat ja ohjeet ovat uuden, 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaiset. Tällä hetkellä oppaasta on saatavilla suomenkielinen versio, ruotsin- ja englanninkieliset ovat tulossa tilausvalikoimaan pian.

Pyöräilyviikon teemapäivästä lisää Fiksusti kouluun -ohjelman verkkosivuilla.