Näy pimeässä – ota heijastimen käyttö puheeksi oppilaiden kanssa

  Vuoden pimein aika on käsillä – nyt jos koskaan on tärkeä näkyä liikenteessä. Näytä oppilaillesi esimerkiksi animaatio heijastimen hyödyistä tai testatkaa luokassa, miten hyvin oppilaiden heijastimet toimivat.

  Pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Heijastin auttaa näkymään liikenteessä ja esimerkiksi autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän. Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

  Muista, että heijastimien kohdalla mielummin överit kuin vajarit.

  Katso animaatio heijastimen hyödyistä tästä.

  Entä miten heijastimet kannattaa kiinnittää?

  Myös pyörän selässä pitää näkyä – heijastimien lisäksi on käytettävä valoa.

  Heijastin voi menettää tehoaan, jos se pääsee naarmuuntumaan tai muuten kulumaan. Voitte helposti testata luokassa taskulampun avulla, ovatko heijastimet edelleen toimivia.

  Katso video testin tekemisestä tästä:

  Katso lisää heijastimesta – millainen on asianmukainen heijastin?

  Itse askarrellun heijastimen kanssa kannattaa käyttää myös oikeaa heijastinta

  Opettajien foorumeilla on jaettu viime aikoina paljon askarteluvinkkejä. Oppilaiden kanssa askarrellaan heijastimia esimerkiksi heijastavasta kankaasta. Liikenneturvalta kysytään usein itse tehtyjen heijastimien tehosta.

  ”Itse askarrellut heijastimet ja muut heijastavat tuotteet, kuten heijastavasta langasta tehdyt asusteet, voivat olla mukava lisä näkyvyyteen, mutta ne eivät korvaa oikeaa heijastinta. Kannattaa siis aina käyttää myös oikeita heijastimia”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

  Jos yllämainitulla taskulampputestillä testaa vaikkapa itse askarreltua heijastinta, kannattaa viereen asettaa vertailun vuoksi myös oikea heijastin. Hyvä heijastin palauttaa valon ja loistaa kirkkaasti.

  Lue lisää aiheesta tästä.