Turvallisempaa liikennekulttuuria yksilö kerrallaan – myös kouluissa

  Liikenneturvan uusi kampanja Näe ihminen liikenteessä kannustaa jokaista yksilöä tekemään liikennekulttuuristamme turvallisempi ja mukavampi. Myös kouluissa voi vaikuttaa, niin liikenteeseen kuin muuhunkin kanssakäymiseen – esimerkiksi ottamalla vastaan tapahaasteen.

  Liikenneturvan uusi kampanja Näe ihminen liikenteessä starttasi 9.4. Ensimmäinen kampanjajakso kestää vappuun, ja toinen osa on luvassa koulujen taas alkaessa elokuussa. Kampanjalla halutaan tuoda esiin myönteisen vuorovaikutuksen hyödyt – kun aggressiivinen tai piittaamaton käyttäytyminen vähenee, myös liikenteen ilmapiiri paranee.

  Samaa voi soveltaa myös koulumaailmassa ja yksittäisessä luokassa. Otetaan esimerkki: jos jokainen olisi muita kohtaan hivenenkin ystävällisempi, olisi koko luokan ilmapiiri jo huomattavasti parempi.

  Tästä päästään tapahaasteeseen, joka on iso osa kampanjaa. Se tarkoittaa sitä, että kannustamme kaikkia haastamaan itsensä ja ystävänsä toimimaan paremmin liikenteessä seuraavan 30 päivän ajan.

  Pinttyneitäkin tapoja voi nimittäin muuttaa – kunhan sen tekee tietoisesti ja toistaa toimintaa päivittäin 20-80 päivän ajan riippuen siitä, kuinka monimutkaisesta toiminnasta on kyse.

  ”Jos jo tänään aloittaa uuden tavan toimia vaikkapa koulumatkalla, tulee siitä parhaimmassa tapauksessa uusi rutiini alle kuukaudessa. Kannattaa kokeilla”, kannustaa Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen.

  Liikenne on osiensa summa

  Vaikka liikennekulttuurin muutos turvallisempaan suuntaan tehdään yhdessä, tekeminen alkaa itsestä. Todellisen turvallisuuden lisäksi myös koetulla turvallisuudella on merkitystä, sillä se vaikuttaa liikkumisvalintoihimme ja -tapoihimme.

  ”Koettu turvallisuus vaikuttaa esimerkiksi siihen, annammeko lasten kulkea koulumatkat kävellen, vai koetaanko turvallisemmaksi pitäytyä autokyydityksessä. Kun muutamme yksittäisiä vuorovaikutustilanteita myönteisemmiksi, parannamme koko liikennekulttuuria osa kerrallaan. Tähän uudella kampanjalla tähtäämme”, tiivistää Liikenneturvan järjestöpäällikkö Pasi Anteroinen.

  Oppilaat voi omassa luokassaan haastaa lupaamaan yhden asian, jonka he tekevät joka päivä seuraavan kuukauden ajan. Joku voi vaikkapa luvata olla juoksematta portaissa, toinen saattaa luvata pysähtyä aina, kun tarvitsee käyttää kännykkää kävellessä.

  Haasteiden etenemistä kannattaa myös seurata ja tehdä katsaukset vaikkapa puolivälissä sekä kuukauden jälkeen. Lapsi voi innostua tästä hänen itsensä ja parhaassa tapauksessa myös muiden turvallisuutta parantavasta asiasta paljonkin, jos siihen liittyy kisa.

  Tässä tapauksessa se on eniten kisa itseään vastaan – pystynkö toteuttamaan tätä lupaustani ainakin kuukauden, jolloin siitä saattaisi muodostua uusi ja hyvä tapa? Kokeile!

  Katso video: Näe ihminen liikenteessä -kampanjaelokuva

  Katso video: Tapoja pystyy muuttamaan