• Nuorisotyö
  • Toinen aste

Tutkintaryhmä-pakopeli johdattaa 2. asteen opiskelijat pohtimaan liikenneturvallisuutta

Liikenneturva on yhdessä Nuorten Akatemian kanssa kehittänyt nuorille suunnatun pedagogisen pakopelin. Tutkintaryhmä-pakopeli edistää nuorten turvallista liikennekäyttäytymistä toiminnallisella ja vuorovaikutteisella tavalla. Pakopeli on suunnattu toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille ja se on ilmainen.

Pakopeli on elämyksellinen ryhmäpeli, jossa ratkotaan pelin taustatarinan siivittämänä loogisia pulmanratkontatehtäviä. Nuorten Akatemian projektipäällikkö Sonja Hämäläinen kertoo, että nuoret pääsevät pelissä hyödyntämään ryhmätyö- ja ongelmanratkaisutaitojaan: ”Pelin aikana nuoret syventyvät taustatarinaan eläytyen turvallisen liikkumisen eri osa-alueisiin, erityisesti ennakointiin.”

Oleellinen osa pakopelikonseptia on pelin päätteeksi aikuisen johdolla käytävä purkukeskustelu. Purkukeskustelussa pureudutaan erityisesti nuorten oivalluksiin liikennekäyttäytymisen riskeistä ja omien valintojen merkityksestä.

”Keskustelemalla nuorten kanssa pelin herättämistä ajatuksista ja oivalluksista syvennetään oppimiskokemusta. Lisäksi keskustelemalla varmistetaan, ettei kukaan jää yksin pelin herättämien ajatusten kanssa”, Hämäläinen valottaa.

Pakopelin suunnittelussa on ollut asiantuntijoiden lisäksi mukana nuoria. Pelin kehitysvaiheessa ideoita testattiin nuorilla ja oppilaitoksissa järjestetyissä työpajoissa kerättiin nuorilta palautetta pelikokonaisuudesta.

”Pelin aihepiiri on herättänyt nuorissa keskustelua ja sen esiin tuomat näkökulmat ovat jakaneet mielipiteitä. Liikenne on osa nuorten arkea. On tärkeää päästä jakamaan kokemuksia ja mieltä askarruttavia asioita tuetusti. Nuoret myös heittäytyivät hyvin pakopelin pelaamiseen ja kokivat, että pelillisyys on kiinnostava tapa käsitellä liikenteen riskejä ja omien valintojen merkitystä”, Hämäläinen kuvailee nuorten reaktioita.

Pakopeli on suunnattu toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille ja se on ilmainen. Toteutus onnistuu kätevästi pienelle oppilasryhmälle koulun omassa luokkatilassa. Pelin tulevat ohjaamaan Nuorten Akatemian perehdyttämät Liikenneturvan työntekijät ja kouluttajat.

Haluatko tilata Tutkintaryhmä-pakopelin oppilasryhmällesi?

Voit tilata pelin ottamalla yhteyttä paikalliseen Liikenneturvan aluetoimistoon. Aluetoimistoiden yhteystiedot ja toimialueet löydät täältä.

Jos sinulla on pakopeliin liittyviä kysymyksiä, voit olla yhteydessä suunnittelija Hanna Rutilaan (hanna.rutila@liikenneturva.fi / 050 572 7042 ).