• Perusopetus (luokat 3-6)

Vuosi 2018 on turvallisen pyöräilykasvatuksen aikaa – pian voit tehdä sen diginä

Mikä on sinun arkivinkkisi pyöräilykypärän säilyttämiseen koulussa? Muistatko, mitä jalkakäytävällä ajolle tapahtuu, kun täyttää 12 vuotta? Osaatko väistää turvallisesti?

Nämä, ja monta muuta pyöräilykasvatuksen asiaa löytyy tammikuussa 2018 lanseerattavasta digitaalisesta oppimisympäristöstä nimeltä Fillarilla. Liikenneturva halusi mahdollistaa uuden opetussuunnitelman myötä Suomen 3.-6.luokkien opettajille ja oppilaille mielekkään tavan opiskeluun.

”Digitaalisuus tuntui järkevältä ja inspiroivalta mahdollisuudelta, kun lähdettiin miettimään uutta materiaalia. Saimme rakennettua hienon pedagogisen kokonaisuuden”, toteaa pyöräilykasvatushankkeen suunnittelija Essi Olkkonen.

Fillarillassa sisällöt on rakennettu pyöräilyn sääntöihin ja turvallisiin valintoihin. Säännöt kattavat monipuolisia ja pelillisiä tehtäviä, joissa tutkitaan pyöräilijän paikkaa, kääntymistä ja väistämistä sekä erilaisten teiden ylittämistä turvallisesti. Turvalliset valinnat kattavat ajotaitoa harjoittavia tehtäviä, pyörän huoltoa ja turvavälineitä koskevia harjoitteita. Näiden lisäksi Fillarillassa asetetaan tavoitteita ja pohditaan omaan oppimista ja vahvuuksia. Tavoitteena on, että oppilaille syntyy turvallista pyöräilyn arkea tukeva oppimiskokemus.

Fillarilla on ilmainen selaimessa toimiva oppimisympäristö, joka vaatii toimiakseen rekisteröitymisen. Asennettavia osia ei ole, ja Fillarilla toimii eri valmistajien mobiili- ja tabletlaitteissa sekä tietokoneessa.

”Haluamme nähdä parin vuoden sisällä Fillarillan jokaisessa 3.-6. luokassa käytössä”, toteaa Olkkonen.

Koulut voivat tilata kouluttajan perehdyttämään henkilöstönsä Fillarillan toimintaan Liikenneturvan 12 aluepisteen kautta.

”Tällä hetkellä olemme pitäneet ensimmäisiä Fillarilla-perehdytyksiä Liikenneturvan kouluttajille. On mahtavaa saada tarjota tuettu perehdytys koulujen opettajille tavalla, jossa opastava henkilö on oikeasti paikalla tukipyynnön sijaan”, kiteyttää Olkkonen.

Merkitse kevättä varten kalenteriin Fillarilla-kouluttajan varaaminen. Sivusto www.fillarilla.fi odottaa sinua ja oppilaitasi jo tammikuussa 2018.