Tubettajat ja vlogaajat hallitsevat nuorten mediaa

  Suomen YouTubessa katsojia keräävät hassut nimimerkit kuten Eeddspeaks, Biisonimafia, Justimus, Pinsku ja Papananaama. Satojentuhansien nuorten seuraamat tubettajat ovat auttaneet myös Liikenneturvaa, jotta kaikki käyttäisivät turvavyötä ja kukaan ei päästäisi kaveria humalassa rattiin. Tubettajien valistuselokuvat ja videoblogit ovat hyvä lisä myös koulujen liikennekasvatukseen.

  Kaikki alkoi tarinasta. Vuonna 2014 Liikenneturva kokeili, minkälaisia valistusfilmejä nuoret itse tekisivät. Eetu Pesonen eli Eeddspeaks pyydettiin viemään ideaa eteenpäin. Vaikka Eetu ei ole julkkis sanan vanhassa merkityksessä, hän ja monet muut tubettajat ovat äärimmäisen hyvin tunnettuja ja seurattuja nuorten parissa. Nuoret viettävät päiväänsä tubettajien seurassa siinä missä muut suomalaiset seuraavat Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa.

  Eetun ja kumppanien tekemät elokuvat Kumman kyytiin menisit ja Mustan vyön lyhyt oppimäärä (link is external) saivatkin hurjat katsojaluvut ja ovat tähän päivään mennessä keränneet yli miljoona katsojakertaa. Videoiden kommenttikentät kertoivat myös, että videoiden viestit oivallettiin. Huumorin ja tarinoiden kautta päästiin muistuttamaan liikenneturvallisuuden tärkeistä päätöksistä.

  Vlogaaja puhuu

  Liikenneturva on tehnyt tubetähtien kanssa myös vlogeja, eli videoblogeja. Vlogaaja kuvaa ja kertoo tapahtumia omasta elämästään. Videoissa puhutaan usein suoraan kameralle kuvaillen omaa päivää, vaatteita, ajatuksia ja tunteita. Liikenneturva pyysi neljää vlogaajaa katsomaan #rohkee-kampanjaelokuvan ja kertomaan ajatuksiaan rattijuopumuksesta. Videoilla Papananaama, Deata, Arttu Lindeman ja Mara katti miettivät, miten rattijuopumus näkyy heidän elämässään ja mitä mieltä he siitä ovat.

  Myöhemmin tarinoita Liikenneturvalle ovat tehneet myös huumoriin keskittynyt Justimus ja kolareihin erikoistunut Biisonimafia. Rosoisten videoiden taustalla on aina ajatus siitä, että tubettajat ovat mielipidevaikuttajia ja saavat seuraajansa miettimään liikenteen turvallisia päätöksiä etukäteen.

  Tubettajat ja vlogaajat hyvä lisä koulujen liikennekasvatukseen

  Videoita voi käyttää myös opetuksen osana keskustelua herättämässä ja johdatuksena aiheeseen.

  ”Videot tarjoavat nuorten omaa näkökulmaa liikenneturvallisuusaiheeseen ja ovat yksi vertaisoppimisen muoto, kun nuori kertoo nuorelle. Kaiken ei aina tarvitse tulla aikuisten suunnalta annettuna. Lisäksi videot osoittavat, että nuoria kiinnostaa oma ja muiden turvallisuus, eli koko ikäryhmä ei ole täynnä piittaamattomia riskikuljettajia”, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.