Liikenneturvan mopovideot antavat opettajille työkaluja puuttua virittämiseen

  Mopojen virittäminen on edelleen valitettavan yleistä. Liikenneturvan uudet videot antavat nuorten huoltajille ja opettajille vinkkejä havaita viritetty mopo sekä keinoja asiaan puuttumiseksi. Virittämiseen puuttuminen on välittämistä.

  Mopojen määrä Suomessa on kasvanut vuosikymmenten aikana jatkuvasti, ja tätä nykyä mopoja on maassamme jo yli 300 000. Monelle nuorelle mopo onkin välttämätön liikkumisväline ja samalla ensimmäinen moottoriajoneuvo.

  Liikenneturvan vuonna 2013 tekemän nuorisotutkimuksen mukaan jopa joka kolmas mopo on viritetty.

  ”Nuorten mukaan mopot viritetään itse tai ne ovat jo valmiiksi viritettyjä. Suurin osa viritettyjen mopojen omistajista kertoi, että vanhemmat tiesivät asiasta. Taloudellisen ja inhimillisen vastuun viritetystä moposta kantaa kuitenkin lopussa aina lapsen huoltaja”, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

  ”Mopo on kevyt ja suojaamaton ajoneuvo, eikä onnettomuuteen joutuminen vaadi aina edes toista osapuolta. Pelkästään kaatuminen kovasta vauhdista voi olla kohtalokasta. Mopon suurin sallittu nopeus on siis syystäkin rajoitettu 45 kilometriin tunnissa”, toteaa Vuoristo.

  Videot mopojen virittämisestä ovat suunnattu erityisesti nuorten huoltajille, mutta aihe on tuttu myös opettajille.

  Videoita on kolme, ja ne voidaan katsoa myös yhdessä oppilaiden kanssa.

  • Mopon virittämisen vaikutus pysähtymismatkaan.
  • Mistä tiedät, että mopo on viritetty?
  • Mitä tehdä, jos mopo on viritetty?

  Katso kaikki mopovideot (YouTube).

  Lue lisää turvallisesta mopoilusta.

  Kysy aiheesta: Toni Vuoristo, koulutusohjaaja, Liikenneturva (p. 020 7282 349).