Toimintavinkki: Mikä pimeässä välkähtää?

  Tavoite: Mikä pimeässä välkähtää -toimintavinkin tavoitteena on lisätä oppilaiden heijastintietoutta.

  Nämä tarvitset

  • tumma seinäpinta
  • taskulamppu
  • tummia ihmishahmoja
  • pimeähkö tila
  • heijastinnauhaa ja heijastimia.

  Näin se tehdään

  Kiinnitetään luokan seinälle mustalle pohjalle mustia/tummanharmaita ihmishahmoja. Taskulampun avulla etsitään hahmoja ja huomataan, että niitä on vaikea erottaa taustasta. Osalle hahmoista laitetaan heijastin ja etsitään uudelleen taskulampun avulla. Tarkkailija laittaa taskulampun otsan korkeudelle tai nenänsä päähän ja osoittaa valolla heijastimia. Etäisyyttä heijastimiin tulee olla 3-5 metriä. Nyt heijastin palauttaa valon, loistaa kirkkaasti lampun valossa ja hahmot löytyvät.

  Etsimisen jälkeen keskustellaan heijastimesta:

  • Mikä auttaa näkymään pimeässä?
  • Mikä on oikea paikka heijastimelle?
  • Millainen on hyvä heijastin?

  Heijastimen oikea paikka on noin puolen metrin korkeudella, jolloin auton valot osuvat siihen parhaiten. Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin. Pimeällä ajava autoilija havaitsee heijastimen välkkeen, ja jalankulkija näkyy autoilijalle kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuva.

  Lue lisävinkkejä Liikenneturvan verkkosivuilta: www.liikenneturva.fi/opettajille