Kimppakyyti kouluun ilman autoa -kävellen tai pyöräillen

  Koulumatkansa auton kyydissä istuva lapsi ei kartuta omia liikennetaitojaan samalla tavalla kuin itse liikenteessä kulkeva. Sen sijaan aikuisen opastamassa kävelevässä tai pyöräilevässä koulubussissa lapsi oppii turvallisen liikkumisen alkeita luontevasti ja vähitellen.

  Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin ideana on, että lapset kulkevat kouluun aikuisen kanssa. Kimppakyyti kulkee ennalta sovitun aikataulun ja reitin mukaan. Lapsi voi liittyä kyytiin reitin varrelta, esimerkiksi kodin lähellä sijaitsevalta ”pysäkiltä”.

  Yksinkertaisimmillaan kävelevä tai pyöräilevä koulubussi voi olla kahden perheen vuorottelua lasten kouluun saattamisessa. Mutta parhaimmillaan siihen osallistuu joukko vanhempia, isovanhempia tai opettajia. Näin koulubussi voi myös luoda naapurustoon uutta yhteisöllisyyttä.

  ”Opettajana voit tehdä aloitteen kimppakyydin järjestämiseen. Puhu asiasta muille opettajille tai kerro asiasta vanhemmille vaikkapa Wilmassa. Tarvittavien aikuisten määrä riippuu lasten määrästä. Esimerkiksi pyöräilevässä koulubussissa sopiva aikuisten määrä on yksi aikuinen/3-4 lasta kohtaan”, Liikenneturvan suunnittelija Arto Joutsimäki vinkkaa.

  Hyötyjä kaikille osapuolille

  Lasten vieminen kouluun autolla ruuhkauttaa koulujen lähiympäristöä ja lisää liikenneriskejä. Kun kouluun kuljetaan jalan tai pyörällä yhdessä aikuisen kanssa, lapsi oppii liikkumaan turvallisesti liikenteessä. Lisäksi autoliikenne koulujen ympäristössä vähenee ja turvallisuus puolestaan kohenee.

  Osallistuva aikuinen näkee konkreettisesti, mitä lapset osaavat liikenteessä ja missä he tarvitsevat tukea. Samalla tulee tavattua muita koulun lapsia ja heidän vanhempiaankin. Ja liikuttua tulee itsekin siinä samalla.

  ”Lisäksi muut vanhemmat voivat olla luottavaisin mielin, kun tietävät, että lapsi kulkee koulumatkan aikuisen tuella. Kävelevällä tai pyöräilevällä koulubussilla kulkevat lapset saavat arkiliikuntaa ja saapuvat kouluun ajoissa ja virkeinä, Joutsimäki listaa myönteisiä seikkoja.

  Kävelevän ja pyöräilevän koulubussin pelisäännöt

  • Aikuinen on koulubussin kuljettaja, ja hänellä on huomioliivi yllään.
  • Jokainen seuraa liikennettä ja katsoo ympärilleen.
  • Kuljetaan ryhmässä ja rauhallisesti.
  • Pysähdytään ennen tien ylittämistä.
  • Mennään tien yli yhdessä vasta, kun se on turvallista.
  • Käytetään heijastinta tai heijastinliiviä pimeällä ja hämärässä.
  • Pyöräiltäessä on kaikkien käytettävä pyöräilykypärää.
  • Ei säntäillä tai tönitä.

  Lisätietoja

  Arto Joutsimäki, suunnittelija, Liikenneturva, puh. 020 7282 359.

  Katso vinkit pyöräilevän koulubussin käynnistämiseen

  Katso vinkit kävelevän koulubussin käynnistämiseen