• Nuorisotyö

Ota liikenneaiheet puheeksi nuorisotyössä

Nuorten elämänhallinta- ja tunnetaitojen kehittyminen on tärkeässä roolissa, kun rakennetaan perustuksia turvalliselle liikennekäyttäytymiselle. Näiden taitojen vahvistaminen on nuorisotyöntekijöiden osaamisen ytimessä. Kerää vinkit talteen ja ota ryhmäpaine, tarkkaamattomuus ja liikennesäännöt puheeksi nuorten kanssa.

Liikenneturvallisuusviikkoa vietetään jälleen 9.-13.9.2024. Tässä muutama tärppi harjoituksista ja muista materiaaleista, joiden avulla voitte yhdessä nuorten kanssa osallistua teemaviikon viettoon.

Video ryhmäpaineesta ja keskusteluohjeet

Video ryhmäpaineesta toimii avauksena keskustelulle, jossa pohditaan kaveriporukan vaikutusta omaan liikennekäyttäytymiseen. Keskustelkaa myös siitä, miten voi itse vaikuttaa kavereiden toimintaan liikenteessä.

Aivot eivät ”multitaskaa” – Ole tarkkaavainen liikenteessä

Harjoituksessa kokeillaan turvallisessa ympäristössä, miten kahden aivoja kuormittavan tehtävän suorittaminen samanaikaisesti vaikuttaa tarkkaavaisuuteen. 

Ennakoitu katumus

Harjoituksessa pohditaan oman käytöksen mahdollisia seurauksia liikenteessä. Millaisia tunteita ja ajatuksia heräisi, jos jotain ikävää sattuisi? 

Liikennesäännöt haltuun -materiaali

Leikkimielinen visailu liikennesäännöistä. Aineisto sisältää 23 visakysymystä tai -väittämää erilaisista liikennetilanteista sekä niiden vastaukset perusteluineen.

Liikenneturvallisuusaiheisten videoiden raati

Tehtävän tavoitteena on kannustaa nuoria miettimään, minkälaisilla tavoilla ja keinoilla turvallisiin valintoihin liikenteessä voidaan vaikuttaa.

Testatkaa myös moottoripyörän tai auton pysähtymismatkaa Liikenneturvan nettitestillä. 

Lisää materiaaleja löydät Liikenneturvan nettisivuilta. Materiaaleja voi etsiä esimerkiksi teemoittain tai käytettävissä olevan ajan mukaan.