• Perusopetus (luokat 1-2)

Heijastimet heilumaan heijastinhaasteen avulla

Taas on se aika vuodesta, kun aikuisia pitää muistuttaa heijastimen käytöstä. Sanotaan, että lapsi oppii mallista, mutta miten on aikuisen laita?

Heijastimet heilumaan heijastinhaasteen avulla -opetustuokio sisältää monta vinkkiä siitä, miten heijastinteemaa voi käsitellä alkuopetusikäisten lasten kanssa. Voit valita niistä osan tai toteuttaa kaikki.

Laitetaan niin lasten kuin aikuistenkin heijastimet heilumaan!

Opetustuokion tavoite:

  • Saada lapset ymmärtämään heijastimen käytön tärkeys.
  • Saada sekä lapset että aikuiset käyttämään heijastimia.

Miten?

1. Liikenneturvan heijastinvideo

Katsokaa Pimeällä heijastin auttaa näkymään -video ja keskustelkaa videosta.

Miksi heijastimen käyttäminen on tärkeää?

Ilman heijastinta ihminen ”katoaa” pimeyteen. Esimerkiksi autoilijan on vaikea nähdä pimeällä ihminen, jolla ei ole heijastimia. Sen sijaan heijastinta käyttävän ihmisen autoilija huomaa pimeällä huomattavasti helpommin ja kauempaa. Heijastimen käyttäminen lisää siis kaikkien turvallisuutta liikenteessä.

2. Poliisin heijastinvideo

Katsokaa Helsingin poliisisoittokunnan video Heijastin ja keskustelkaa videosta:

Mistä Alma muistutti äitiä?
Alma muistutti, että ulkona on tärkeä käyttää heijastimia, koska on pimeää.

Mikä oli videon opetus?
Pimeällä on aina tärkeä käyttää heijastinta, jotta muut liikenteessä liikkujat näkevät sinut. Heijastimen käyttö voi estää vaaratilanteita (esim. törmäyksiä).

Voiko koiralle laittaa heijastimen?
Voi ehdottomasti. Myös koiran on turvallisempi liikkua pimeällä, jos sillä on valo tai heijastin.

3. Ei mitään mutkuja -videot

Katsokaa alla olevat lyhyet mainosvideot. Ennen videon katsomista keskustelkaa seuraava aloituskeskustelu ja lukekaa tarina Venla ja pokkuroivat vanhemmat.

Joskus aikuisetkin voivat olla hassuja ja keksiä mitä kummallisempia tekosyitä sille, miksi he eivät käytä heijastinta. Joskus aikuiset myös unohtavat laittaa heijastimen vaatteisiinsa.

Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanjassa roolit käännetään toisinpäin. Lapset osaavat käyttää heijastimia, mutta aikuiset eivät. On siis lasten aika toimia roolimallina aikuisille.

Seuraavassa tarinassa Venlan vanhemmat eivät millään haluaisi käyttää heijastimia.   

Tarina: Venla ja pokkuroivat vanhemmat

9-vuotiaalla Venlalla ja hänen pikkuveljellään on ISO ongelma. Heidän vanhempansa, Laura ja Eero, eivät halua käyttää heijastimia. Venla on yrittänyt puhua vanhemmille järkeä. Hän on jopa yrittänyt lahjoa ja kiristää vanhempia. Silti äiti ja isä väittävät vastaan ja keksivät mitä ihmeellisempiä tekosyitä sille, miksi heijastimia ei tarvitsisi käyttää.

Venlan on oltava kärsivällinen ja periksiantamaton. Hän ei aio luovuttaa. Onneksi lopulta vanhemmat ymmärtävät ja tarina saa onnellisen lopun.

Katsokaa tarinaan liittyvät, Liikenneturvan Ei mitään mutkuja -kampanjan videot:

Ei mitään mutkuja, kuppi nurin -video (äiti pokkuroi)

Ei mitään mutkuja, pikkujoulut -video (isä pokkuroi)

Mallista se aikuinenkin oppii -video (onnellinen loppu)

4. Heijastinhaaste aikuisille

Keskustelu: Miten vanhempia voisi mukavasti kannustaa käyttämään heijastimia?

Osallista lapset vaikuttamaan. Haastakaa yhdessä lasten perheet käyttämään heijastimia Liikenneturvan valmiin, tulostettavan, tehtäväpohjan avulla. Aina, kun aikuinen käyttää heijastinta, hän saa värittää yhden tähden. Kun kaikki tähdet on väritetty, on yhteisen tekemispalkinnon aika 😊

5. Mihin heijastin kannattaa laittaa?

Tutkikaa Minne pistäisit heijastimen -kuvaa.

Miksi heijastimen on hyvä roikkua polven korkeudella?

Heijastin näkyy parhaiten, kun valo osuu kunnolla heijastimeen. Auton valot ovat matalalla ja siksi myös heijastimen tärkeä roikkua matalalla, jotta valo osuu heijastimeen kunnolla. Näin autoilija näkee pimeällä liikkuvan ihmisen paremmin.

 6. Heijastinhaaste!

Kuinka monta heijastinta teidän luokkanne vaatteissa ja repuissa on yhteensä? Tehkää ensin arvio ja laskekaa sen jälkeen lasten heijastimet.