Turvallinen tien ylittäminen on tärkeä taito, jota kannattaa myös koulussa harjoitella. Lue tästä Liikenneturvan vinkit harjoitteluun.
Suurin osa alakouluikäisten jalankulkijoiden loukkaantumisista tapahtuu tietä ylittäessä. Kaksi kolmesta alakouluikäisistä pyöräilijöistä loukkaantuu risteyksessä. (Tilastokeskus, tieliikenneonnettomuudet 2020–2022).
Turvallista suojatien ylittämistä voidaan harjoitella sisällä luokassa, koulun pihalla tai oikeassa liikenteessä. Suojatieteemaan johdattelee Liikenneturvan eläinsatu Karhunpoika syyskävelyllä, joka kertoo nallepoika Riston tarinan suojatien ylittämisestä.
Suojatien ylittäminen on myös hyvä kotitehtävä vanhempien kanssa harjoiteltavaksi.
Kerrataan ja perustellaan turvallisen tien ylittämisen vaiheet. Perusteita kannattaa kysellä lapsilta.
- Pysähdy. Kun pysähtyy aina ennen suojatietä, niin on enemmän aikaa havainnoida, mitä muut liikenteessä olevat tekevät.
- Katso kaikkiin suuntiin. Kun keskittyy katsomiseen ja liikenteen tarkkailuun, niin huomaa paremmin kaikki lähestyvät autot/mopot/polkupyörät/sähköpotkulaudat…
- Kuuntele. Kun kuuntelee, niin suojatietä lähestyvät ajoneuvot (esimerkiksi nopeasti lähestyvän hälytysajoneuvon) voi myös kuulla.
- Ylitä tie kävellen. Kun ei ryntäile liikenteessä, niin muut ehtivät huomata sinut paremmin.
Keskustelun pohjaksi:
- Montako tien ylitystä/suojatietä oppilaiden koulumatkoilta löytyy?
2. Onko koulumatkalta löytyvissä suojateissä eroja?
- Suojatien kohdalla liikkuvien autojen määrä, ajonopeudet, näkemät, tiemerkinnät, liikennemerkit, liikennevalot.
3. Mistä tie olisi hyvä ylittää, jos suojatietä ei ole?
- Paikka, josta näkee parhaiten molemmista suunnista lähestyvät autot ja josta autoilijat näkevät jalankulkijan. Paikka, missä ei ole näkemäesteitä – ei ylitetä tietä esim. pensaiden tai pysäköityjen autojen takaa.
4. Miksi ajattelu ja keskittyminen liikenteeseen on tärkeää suojatietä ylittäessä?
- Ihminen pystyy keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan ja tien ylittämiseen pitää keskittyä joka kerta. Joskus myös toinen tienkäyttäjä voi tehdä virheen, esim. autoilija ei välttämättä aina huoma suojatiellä odottavaa jalankulkijaa.
5. Jos kuljet kaverin kanssa, niin kumman tehtävänä on varmistaa turvallinen tien ylittäminen?
- Kummankin pitää itse katsoa, onko tie turvallista ylittää. Kaverin perään ei saa juosta tien yli, vaan aina pitää itse varmistaa, että tien voi ylittää turvallisesti.
6. Millaisia kokemuksia tien ylittämisestä lapsilla on?
- Pysähdytkö aina ennen suojatien ylittämistä? Katsotko aina kumpaankin suuntaan? Pysähtyvätkö autoilijat suojatien kodalla antamaan tietä? Onko tien ylittämisessä tapahtunut läheltä piti -tilanteita?
7. Miksi heijastin on tärkeä turvaväline tietä ylittäessä?
- Autoilija näkee pimeän ja hämärän aikaan liikkuvan, heijastinta käyttävän, jalankulkijan kauempaa. Katso heijastinvideo.
8. Mitä on hyvä muistaa, kun tulee talvi ja tiet ovat liukkaita?
- Liukkaalla tien pinnalla autojen pysähtymismatkat pitenevät. Tietä ei kannata lähteä ylittämään ennen kuin näkee, että auto varmasti pysähtyy suojatien eteen.