Lapsi on lapsi liikenteessäkin

    Alakouluikäiset lapset havainnoivat liikennettä vielä puutteellisesti. Esimerkiksi auton nopeuden tai etäisyyden arviointi on vielä vaikeaa 7–8-vuotiaille. Samoin liikenteen vaaratilanteiden tunnistaminen kehittyy vasta iän myötä. Vielä 9–10-vuotiaillakin riskien havaitseminen ei ole kehittynyt aikuisen tasolle.

    Lasten liikkumiselle ominaisia piirteitä ovat myös tarkkaavaisuuden herpaantuminen ja impulsiivisuus. Vielä 7–11-vuotiaatkin lapset jättävät lähestyvän liikenteen tarkistamatta liikkuessaan aikuisen seurassa. Itsenäisesti liikkuessaan 7–11-vuotiaat eivät kuitenkaan pidä itseään aikuisia osaamattomampina. Liikennekasvatuksesta on syytä huolehtia vielä koulujen alun jälkeenkin, ja jokaiselle ikäkaudelle sopivalla ja innostavalla tavalla.

    ”Turvallisen liikkumisen perusteita pitää käydä läpi joka vuosi. Lasten liikenneturvallisuus ei kuitenkaan synny vain koulun ja vanhempien liikennekasvatusten kautta, vaan tarvitaan koko kylä kasvattamaan ja suojaamaan lasten koulutiet”, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski sanoo.

    #SinäTeetSuojatien

    Liikenneturva kampanjoi koulujen alkaessa yhdessä autoalan järjestöjen ja poliisin kanssa suojateiden turvallisuuden puolesta. Sinä teet suojatien -kampanja muistuttaa, että me jokainen teemme omilla valinnoillamme suojatiestä nimensä veroisen.

    Sinä teet Suojatien -kampanjasivut

     

    Katso kampanjavideot